Előfizetői tartalom

Csak az íreket tudná most megsegíteni az EKB

Portfolio
Nem véletlenül hangsúlyozta a múlt csütörtöki kamatdöntési sajtótájékoztatón Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, hogy csak szigorú feltételek együttes teljesítése esetén fog majd a jegybank a másodlagos állampapírpiacon beavatkozni a bajban lévő eurózóna tagországok megsegítésére. Az együttes feltételrendszer teljesítése ugyanis az EKB beavatkozásának kockázatait jelentősen mérsékelheti mind anyagi, mind erkölcsi értelemben. A lista egyébként olyan szigorú, hogy jelenleg csak Írország felel meg neki, miközben az ő makrogazdasági kiigazításáról mostanában inkább csak kedvező hírek, nyilatkozatok érkeznek, így nincs is feltétlenül rászorulva az EKB kötvényvásárlási segítségére.

Bár Draghi már múlt csütörtök előtt is utalt rá, hogy az EKB tervezett kötvényvásárlási programja szigorú feltételek együttes teljesítése esetén lenne aktív, a jelek szerint a piacok a csütörtöki bejelentés óta inkább csak az összkép (a program elindulása), annak pozitív üzenete miatt örülnek, nem annyira figyelnek még a részletekre. Ennek egyik jele, hogy a spanyol...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés