Előfizetői tartalom

Őrült kapkodás taszította rekordmélységbe a kamatokat

Szabics András Zsolt
Megdöbbentően alacsony szintre estek a hozamok a magyar állampapírpiacon, pedig a jegybankunk már leállt a kamatok vágásával. A jelenség mögött érdekes módon nem pusztán a Magyar Nemzeti Bank önfinanszírozást forszírozó programja áll, hanem olyan vicces tényezők is, hogy a befektetési alapok elaludtak. Úgy tűnik tehát, hogy az MNB indukálta piaci átalakulás még javában tart, az adósságkezelőnk viszont éppen júliusra kezdte visszafogni a rövid papírok értékesítését. Ezen hatások együttese okozhatta azt az abszurd - de vélhetően átmeneti - helyzetet, hogy míg a jegybank kéthetes irányadó eszköze 2,1 százalékot mutat, a három hónapos diszkontkincstárjegyek aukciós hozama 1,69 százalékig zuhant.

Nincs megállás, tovább esnek a hozamok Ebben a hónapban véget ért a Magyar Nemzeti Bank kétéves kamatcsökkentési ciklusa, ugyanakkor az állampapírpiacon mégsem állt meg a hozamesés. Olyannyira nem, hogy a három hónapos diszkontkincstárjegyek tegnapi aukcióján az elsődleges piaci szereplők már beérték átlagosan 1,69 százalékos hozammal is, míg az MNB alapkamata 2,1 százalékon...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés