Előfizetői tartalom

Alkotmányellenes a jegybank közpénztelenítése!

Portfolio
Csütörtökön tette közzé döntéseit a jegybanktörvény és a postatörvény március elsején elfogadott módosításáról az Alkotmánybíróság. Az MNB-törvény módosítását alkotmányellenesnek minősítette az Ab, míg a postatörvény módosítását nem. Az alkotmánybírák érvelése szerint a Magyar Nemzeti Bank által nyújtott vagyoni hozzájárulás nem veszíti el közpénz jellegét. A visszamenőleges hatályú törvénykezés pedig az Ab szerint sértik az Alaptörvény azon pontját, mely kimondja, hogy Magyarország független, demokratikus jogállam. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján az Ab-döntés kapcsán azt mondta, hogy a kormány megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy van-e alkotmányos megoldás.

Ezért alaptörvény-ellenes az MNB-törvény módosítása"Az Országgyűlés 2016. március 1-jei ülésnapján módosította a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvénynek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) gazdasági társaságai és alapítványai által kezelt adatok nyilvánosságára vonatkozó szabályait. A köztársasági elnök a módosító jogszabályokat nem hirdette ki, hanem előzetes normakontrollt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés