Az autóipar miatt szakadt be csúnyán júliusban a magyar ipar

2017. szeptember 13. 09:06  english version   
nyomtatás
 
Az előzetes adatokkal összhangban júliusban havi alapon 4,2%-kal beszakadt a magyar ipari termelés, így az éves index mindössze 0,2%-os növekedést mutatott a kiigazított adatok szerint - közölte ma a KSH a második becslését. A statisztikai hivatal adatai szerint a járműgyártásban a kibocsátás 7,9%-kal zuhant éves alapon, amelyben a bázisévitől eltérő nyári leállás is szerepet játszik. A gyengébb teljesítmény egyébként átszűrődött a rendelési mutatókba is, ami rövid távon nem teszi rózsássá a magyar ipar kilátásait. Figyelemre méltó további a műanyag-alapanyaggyártás esése is.

2017.09.06 09:00 Nyári pihenőre vonult a magyar iparA KSH már az előzetes adatok kapcsán is érzékeltette, hogy a járműgyártás lehet főként a "ludas", most pedig ezt úgy fejtette ki, hogy egyrészt az iparon belül a jelentős súlyt (96%) képviselő feldolgozóipar termelése mindössze 0,3%-kal nőtt éves alapon, és az ezen belül 28%-os súlyt adó járműgyártásban a kibocsátás 7,9%-kal szakadt. A visszaesésben a bázisévitől eltérő nyári leállás is szerepet játszik, a járműipar alacsonyabb teljesítményszintje a rendelésmutatókban is tükröződik. - fogalmaz a KSH. A közúti jármű alkatrészei gyártásának volumene 1,3%-kal emelkedett, a közúti gépjármű gyártásáé 15,9%-kal visszaesett - áll az összefoglalóban.

Az autóipar miatt szakadt be csúnyán júliusban a magyar ipar


Az autóipar miatt szakadt be csúnyán júliusban a magyar ipar


A rendelési mutatókat nézve valóban látszik ez a "lehúzó hatás": a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 2,5%-kal mérséklődött éves alapon. Az új exportrendelések 2,3, az új belföldi rendelések 3,8%-kal estek vissza. Az összes rendelésállomány 2,9%-kal elmaradt a 2016. júliusitól.

Az autóipar miatt szakadt be csúnyán júliusban a magyar ipar


Júliusban egyébként az ipari export volumene 1,1%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari exportértékesítésen belül a 35%-ot képviselő járműgyártás kivitele 8,3%-kal visszaesett, azaz itt is látszik az ágazat lehúzó hatása. A feldolgozóipari export 14%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 1,6%-kal nőttek. Az ipar belföldi értékesítése, ezen belül a feldolgozóiparé egyaránt 2,2%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium