Előfizetői tartalom

Bokros-csomag jönne? Ugyan már!

Elsőre sokan teljesen félreértelmezték Varga Mihály keddi kijelentését a költségvetési kiadások csökkentéséről. Ahogyan azonban már első értékelésünkben is jeleztük: távolról sem nevezhetjük a belengetett nagyívű tervet megszorításnak. Egyszerű számításunkkal most azt is bemutatjuk, hogy az újraelosztási ráta következő években tervezett csökkentését miért nem lehet és nem szabad nominális összegre lefordítani, és ezzel megszorításokkal riogatni. Mindezek mellett már csak hab a tortán, hogy mindenki egy, már fél éve "a piacon lévő" információra csodálkozott rá, valószínűleg ez a felfokozott várakozásokkal függ össze. Habár nominális kiadáslefaragástól nem kell tartani, azonban a kormány felettébb érdekes területeken tervez erőteljes fiskális szigort. Öntsünk tiszta vizet a pohárba "megszorítósdi" ügyben.

"Elmúltöthónap" "A csökkenő bevétel/GDP arány mellett a kiadások erőteljesebb visszafogása révén érhetők el a hiánycélok. Az EU-támogatásoktól eltekintve, legnagyobb arányban a társadalmi juttatások járulhatnak hozzá az újraelosztási ráta csökkenéséhez, de a fegyelmezett költségvetési gazdálkodás, valamint a programidőszak utolsó két évében a kormányzat...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés