Előfizetői tartalom

Brutális veszteség vár a jegybankra, mégis el kell engednie a koronát

Portfolio
Már több mint három éve annak, hogy a cseh jegybank bevezette az euró-korona árfolyamküszöböt, hogy ezzel védje az árfolyamot a túlzott erősödéstől. Márciusban azonban lejár a hivatalos elköteleződés, így elméletileg bármikor eltörlése kerülhet a küszöb. Az esemény közeledtével felerősödhet az euró-korona keresztárfolyamra irányuló devizapiaci spekuláció, ami könnyen arra kényszerítheti a jegybankot, hogy már az első félévben feladja a 27-es árfolyampadlót. Függetlenül attól, hogy mikor lépi meg az elkerülhetetlent a jegybank, az idő közben óriásira duzzadt devizatartalékon a korona erősödésével óriási vesztesége keletkezik majd.

A cseh jegybank - más központi bankokhoz hasonlóan - a 2008-as válságot követően gyorsan a monetáris lazítás útjára lépett, hogy ezzel tompítsa a recessziót. 2012 novemberére a jegybank 0,05%-ra (gyakorlatilag zéróra) vágta az alapkamatot, és bár a negatív alapkamat lehetőségét kizárta, további nem konvencionális lépések bevetését ígérte, amennyiben nem javulnak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés