Előfizetői tartalom

Csendes fordulat mellett hozza az új csomagot a kormány

Portfolio
A hatalmas görög meglepetés és az egyszerűsített vállalkozói adó körüli huza-vona talán háttérbe szorította azokat a fejleményeket a héten, amelyek a magyar kormány jó irányú lépéseit jelentik és egyúttal nagy jelentőségűek is, ráadásul éppen a görög válság által keltett hullámok itthoni tompítását hivatottak elérni. Az egyik ilyen az, hogy a kormány nemcsak a szavak szintjén elkötelezett a jövő évi államháztartási hiánycél elérésére, hanem tettekben is: amint arra rámutattunk, a háttérben már a harmadik költségvetési kiigazító csomagot dolgozta ki. A másik, ami az ország pénzügyi stabilitási kockázatai szempontjából nagy jelentőségű, igaz a kormány érthető módon nem hangsúlyozta túl: visszalép az egyoldalú, devizahiteleseknek szánt "mentőcsomagok" bejelentésének tervétől és a bankokkal igyekszik megtalálni a közös hangot. Erre szükség is van, mert az eurózóna adósságválsága mellett a magyar gazdaságot és pénzügyi rendszert nem gyengítő, hanem erősítő lépések szükségesek, így tudna az euró ismét tartósan 300 alá süllyedni.

Recessziós veszélyek, újabb büdzsécsomag A héten megjelent eurózónabeli és magyar feldolgozóipari beszerzési menedzser indexek jelentősen csökkentek, amelyek ismét ráirányították a figyelmet a magyar gazdaságot (is) fenyegető recesszió veszélyére. Erre az utóbbi időszakban már több elemző is felhívta a figyelmet, és a kormány is felismerte, hogy a jövő évi 1,5%-os...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés