Dagad a botrány: Trump hírszerzési titkokat fecseghetett ki az oroszoknak

2017. május 16. 09:26    
nyomtatás
 
Donald Trump szigorúan titkos információkat közölt a múlt héten az Egyesült Államokba látogató Szergej Lavrov külügyminiszterrel - írja a Reuters meg nem nevezett fehér házi forrásokra hivatkozva. A Trump körül az utóbbi napokban kibontakozott botrány ezzel tovább hízott, egyre szürreálisabbá téve a történetet. A kormány tagadja, hogy valóban szivárogtatás történt volna.


Múlt hét kedden az FBI igazgatójának, James Comey-nak az elbocsátásával kezdődött Donald Trump talán eddigi legsúlyosabb belpolitikai botránya. A történet lényege röviden:

  • Az FBI-igazgató állítólag nem sokkal kirúgása előtt többletforrást kért ahhoz, hogy Oroszország érintettségét vizsgálja a tavalyi amerikai elnökválasztásban.
  • Trump egy elég érdekes magyarázattal bocsátotta el Comey-t, egy nappal azelőtt, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Fehér Házba látogatott.
  • Később Trump Twitteren megfenyegette Comey-t, hogy jobban teszi, ha nem szivárogtat a sajtónak információt közös beszélgetéseikről.


2017.05.12 15:02 Elszakadt a cérna Trumpnál - Durva fenyegetőzésbe kezdett a Twitteren

Tegnap tovább dagadt a botrány, miután meg nem nevezett fehér házi források azt állították, hogy Trump a múlt heti találkozón titkos információkat osztott meg az orosz külügyminiszterrel.


A források szerint az amerikai elnök "spontán" árult el olyan titkos részleteket az Iszlám Állam elleni szövetséges operációkkal kapcsolatban, amelyek megosztásáról előzetesen nem konzultált. Bár Trumpnak jogában áll megosztani titkos információkat, a források azonnal értesítették a Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA), illetve az USA másik hírszerzési ügynökségét, az NSA-t.

Az érthető okokból neve elhallgatását kérő egyik forrás úgy fogalmazott, hogy Trumpban gyakorlatilag semmilyen szűrő nincs:

ami a fülén be, a száján ki.


Demokrata képviselők rendkívül veszélyesnek és felelőtlennek nevezték Trump viselkedését, de még a szenátus külső kapcsolatokért felelős bizottságának republikánus elnöke is megdöbbenten áll az eset előtt. A Fehér Ház ugyanakkor tagadja, hogy bármilyen szivárogtatás történt volna. Trump nemzetbiztonsági tanácsadója, H.R. McMaster újsaágíróknak elmondta, hogy

az elnök semmilyen katonai operációról, illetve hírszerzési módszerről nem árult el olyan részleteket, amelyek már nem voltak korábban is köztudottak.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium