FONTOS Itt vannak a friss számok - Drága a magyar benzin?
 
Előfizetői tartalom

A svájci frank lesz a következő áldozat

Portfolio
Sorra jelentősen gyengültek az utóbbi fél-egy évben azok a biztonságos menedéknek tekintett eszközök, amelyek a 2008-2009-es válság során remekeltek (jen, arany, amerikai államkötvény), a svájci frank azonban eddig kimaradt, de most rajta a sor - mutat rá közelmúltbeli elemzésében a Societe Generale. Mivel a bank elemzői az eurózóna adósságválságának folytatódó enyhülésére számítanak, ezért a frankot célzó tőkeáramlások elapadására alapoznak. Meglátásuk szerint bár egyéves távon az euróval szemben 10% körüli frankgyengülés jöhet, de ez várhatóan nem lesz gyors, illetve folyamatos, mivel a devizatartalékokból várhatóan elad majd a jegybank és közben az ingatlanbuborék veszélye miatt kamatemelésre is kényszerülhet. A magyarországi frankhitelesek számára az elemzés kettős üzenetű: a frank mérsékelt gyengülése bizonyára jól jönne számukra (eltekintve a formálódó devizahiteles mentőcsomagtól), de az rossz hír lenne, ha közép távon már valóban kamatemeléssel lennének kénytelenek szembenézni.

A frankon a sor A Societe Generale (SocGen) stratégáinak érvrendszere jórészt abból indul ki, hogy mivel a frankot elsősorban a magasabb kockázati prémiumok hajtották túlértékelt szintekre, ezért ezen prémiumok mérséklődésével a franknak is gyengülnie kell. A menedékkeresés világszerte alábbhagyott az utóbbi fél-egy évben, ezt igencsak megsínylette például az arany...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés