Előfizetői tartalom

Diplomáciai vihar az észt euró körül

Portfolio
Az európai fizetőeszköz bevezetésének első napján Szergej Szeregyenko, Észtország orosz ombudsmanja értesítette Jurij Merzljakovot, Moszkva tallinni nagykövetét, hogy az új pénzérmén az orosz érdekeket súlyosan sértő módon szerepel a kis ország térképe. A hivatalosan Oroszországhoz tartozó pecsorai és Narván túli régiókat ugyanis észt felségterületnek tüntették fel.

Ez valóban ellentmond a határvita rendezésére a két ország által 2005-ben elfogadott megállapodásnak, amelyet azonban az orosz alsóház, az állami duma azóta sem volt hajlandó ratifikálni az észt törvénytervezetbe illesztett preambulum egyes kitételei miatt. Az észt Nemzeti Bank társadalmi kapcsolatok főosztályának szóvivője az orosz nagykövet megkeresésére elismerte...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés