Előfizetői tartalom

Eddig nem látott méretű válságokat okozhat az amerikai adósságlufi felfúvódása

Portfolio
Elszabadulhat az amerikai államadósság és a költségvetési deficit az elkövetkezendő három évtizedben, ha a jelenlegi mederben haladnak tovább a dolgok - figyelmeztet a CBO (Congressional Budget Office) mai jelentése. Az állami szervezet szerint 2047-re megduplázódhat az Egyesült Államok GDP-arányos államadóssága, ami így hosszabb távon elkerülhetetlenné teszi a komoly növekedési áldozatokkal járó megszorításokat, ráadásul megnehezíti majd a mindenkori kormány számára, hogy a költségvetési politika lazításával tompítsa egy esetleges válság negatív hatásait.

A növekvő egészségügyi kiadások a következő évtizedekben egyre nagyobb terhet fognak róni az Egyesült Államok költségvetésére. Míg az egészségügyi kiadások a CBO becslései szerint 2047-re közel 50%-kal emelkedhetnek, addig a központi bevételek alig fognak nőni.Ennek következtében a költségvetési hiány mértéke a jelenlegi 2,9%-os GDP-arányos szint közeléből az évszázad...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés