Előfizetői tartalom

Egy ország, ahol újra adósságelengedésre kényszerítették a külföldieket

Portfolio
Tavaly júniusban sokak részéről váltott ki felháborodást, amikor az izlandi jegybank a piaci árfolyamhoz képest 40%-os diszkonttal vásárolt vissza külföldi befektetőktől állampapírokat, most hétvégén viszont megismételte ugyanezt, annyi különbséggel, hogy ezúttal "csak" 20%-os veszteséget nyeltek le a külföldi hitelezők. A hétvégi megállapodás, és a sokszor unortodox válságkezelés miatt stabilizálódó gazdaság lehetővé tette, hogy mától tovább lazítson a jegybank a még 2008-ban bevezetett tőkekorlátozásokon. Izland olyannyira maga mögött hagyta a válságot követő horrorsztorit, hogy most emiatt egy egyre súlyosabb problémával kell megküzdenie.

Március 14-től újabb fontos lépést tesz Izland abba az irányba, hogy lezárja történelmének egyik legfájóbb, közel egy évtizedes szakaszát. Az izlandi jegybank hétvégén kiadott közleményében újabb lazításokról határozott a lakosságot és a vállalatokat érintő tőkekorlátozásokban, amelyeket még a 2008-as válságban volt kénytelen bevezetni, a szigetország pénzügyi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés