Egy ranglista, amin Magyarország idén bekerült a TOP10-be

2017. július 16. 18:40    
nyomtatás
 
Magyarország tavaly óta felkerült a 10 legbékésebb európai ország közé, megelőzve Németországot, Belgiumot és Finnországot - derül ki az idei globális békeindexről szóló jelentésből. Hazánk ennek ellenére több ponton negatív kontextusban kerül elő: főképp a sajtószabadság látványos visszaesésével és a széleskörű migránsellenességgel emelkedik ki a régión belül. A bolygó legbékésebb országa továbbra is Izland, míg a legkonfliktusosabb ország, Szíria gazdasága egyre komolyabban megsínyli a polgárháborút.


Az ausztrál székhelyű Insitute for Economics and Peace (IEP) gazdaság- és békekutató intézet idén is elkészítette globális békeindexét az országok társadalmi és közbiztonságának mértéke, a bel- és külföldi konfliktusok jellege és katonai felkészültsége alapján. Az index értéke már 2008 óta látványosan csökken, de ahogy arról nemrég írtunk, Magyarország ezen a ranglistán évek óta előkelő helyen szerepel. A béke "mértéke" hazánkban magasabb, mint például Németországban, Finnországban vagy Hollandiában, az idei jelentésben azonban több negatív folyamat kapcsán olvashatunk Magyarországról.

Egy ranglista, amin Magyarország idén bekerült a TOP10-be

Gejzír Izlandon

Valóság a földi pokol és a paradicsom is


A globális békeindex értékében minimális javulás történt az elmúlt évben: 0,28%-kal emelkedett, ugyanis 93 országban javult, 68 országban pedig romlott a helyzet. A felmérésben résztvevő 163 ország között Izland a kezdetek óta őrzi első helyét, a második helyen Új-Zéland, a harmadikon pedig Portugália végzett. A világ legkevésbé békés országa a tavalyi évhez hasonlóan Szíria, amely a 2011-ben kitört polgárháború miatt az utóbbi 4 évben mindig a lista legutolsó öt országa között végzett, és az index létrehozása óta összesen 64 helyet esett vissza.

Az IEP a konfliktusok gazdasági hatását is vizsgálja, az idei kimutatás szerint az erőszak költségei vásárlóerő-paritáson számolva a globális GDP 12,6%-át teszik ki, vagyis gazdasági hatásuk összesen 14 300 milliárd dollár volt 2016-ban, ami 3%-os csökkenést jelent 2015-höz képest.


Az intézet arra is felhívja a figyelmet, hogy a Föld legkevésbé békés országai szenvedik meg leginkább a konfliktusokat gazdasági szempontból: míg a 10 legkevésbé békés országban az erőszak átlagos költsége a GDP 37%-ának felel meg, ez az arány a 10 legbékésebb országban csupán 3%. A három legkonfliktusosabb országban - Szíria, Irak és Afganisztán - ez az arány igen magas: 67, 58 és 52%.

Egy ranglista, amin Magyarország idén bekerült a TOP10-be

A szíriai Aleppo 2013-ban

Európában a helyzet szinte változatlan


A békeindex indulása óta minden évben Európa, Észak-Amerika és a csendes-óceáni térség kerülnek ki a legbékésebb területekként, és ez az elmúlt évben sem változott. A világ 10 legbékésebb országából 8 Európában helyezkedik el, és bár a 36-ból 23 országban javulást mértek, a béke átlagos mértéke nem változott érdemben, mert visszahúzta például Törökország, a terrorizmus által terhelt országok, mint Belgium és Franciaország, valamint Oroszország romló kapcsolatai északi szomszédaival. Európával kapcsolatban még a populizmus felemelkedését, illetve az euroszkeptikus politikai erők térnyerését emeli ki a jelentés.

Az elmúlt 10 évben voltak pozitív fejlemények is a régióban, amelyek a közel-keleti konfliktusra, a menekültválságra és a terrorizmusra irányuló jelentős médiafigyelem miatt háttérbe szorultak, ezek például:
  • a gyilkossági ráta 67%-os visszaesése az elmúlt évtizedben;
  • illetve az állami irányítású erőszak visszaesése, például a kínzás és a bírói ítélet nélküli kivégzések.

Magyarországon béke van, de veszélyben a sajtószabadság


Magyarország 5 helyet javítva, az előkelő 15. helyen végzett, Európán belül pedig a 10. legbékésebb ország. Izland amellett, hogy a Föld legbékésebb országa, egyben a legkevésbé militarizált is, és ebben hazánk követi másodikként. Ezeken kívül azonban csak negatív kontextusban szerepel hazánk az jelentésében: főleg a sajtószabadság romlásával és a migránsellenességgel emelkedik ki a régióból.

Míg a világ régióinak többsége előrébb lépett a szabad információrámlás szempontjából, Európa hátrébb lépett az elmúlt évben. A sajtószabadság romlása terén Görögországban, Törökországban és Magyarországon figyelhető meg a legdurvább változás, hazánkban 2005 és 2015 között majdnem 25%-os romlást mért az IEP.


A másik feszültségforrás Európában a menekültválság, és ahhoz kapcsolódó menekültellenesség. A jelentés szerint elmúlt évben növekedett azoknak az európai lakosoknak az aránya, akik a migrációt a terrorizmussal és a bűnözéssel kapcsolják össze, ez a trend főleg a kelet- és dél-európai országokban jelentős.

Magyarországon és Lengyelországban a lakosság több mint 70%-a gondolja, hogy a menekültek beáramlása növeli a terrorcselekmények bekövetkezésének valószínűségét. Ezzel a hozzáállással azért nem vagyunk egyedül, bár Görögországban csak a lakosság 30%-a, Olaszországban 47% véli úgy, hogy a menekültek nagyobb számban felelősek a bűncselekményekért, mint más csoportok.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium