Előfizetői tartalom

Egyre lazább a jegybank - Mi lesz a forinttal?

A laza monetáris politika fenntartásának terve rajzolódik ki a friss jegybanki jelzésekből, ami egyre inkább sérülékennyé teszi a forint árfolyamát. Ez még inkább igaz lehet azzal, hogy a Magyar Nemzeti Bank költségvetési megfontolásokból a saját eredményére is kiemelten kezdett figyelni. Így a jövőben, amikor a kamatemelés lehetősége felmerül, eggyel több érv lesz a laza kondíciók fenntartására: a Növekedési Hitelprogram hatására növekvő kéthetes kötvényállományon ugyanis egyre nagyobb lesz a kamatfizetési kötelezettsége. Így a döntéshozóknak még inkább ébernek kell lenniük, hogy saját hitelességüket ne sodorják veszélybe. Elemzésünk főbb megállapításai: rendkívül olcsóvá vált a forint gyengülésére játszó piaci pozíciót felvenni és megtartani, miközben az MNB még további kamatvágásokra készül, az állampapírokból levezethető árfolyamkockázati prémium eltűnt, ami szintén növeli a forint sérülékenységét, a forint hónapok óta nincs a nemzetközi befektetői közösség látóterében, semleges körüli lehet a piaci pozícionáltság, így bőven van tér a short pozíciók növelésére, ha azt valamilyen külső, vagy belső esemény(ek) kiváltja, számos olyan tényező mutatkozik, amely akár alkalmas lehet egy ilyen forintgyengülési hullám kiváltására, a jegybanki kommunikációban megjelent a kamateredményre való nagyobb odafigyelés szükségessége, azaz az állami költségvetés megterhelésének elkerülése, eközben a Növekedési Hitelprogram (NHP) most elindult második szakasza miatt várhatóan eleve jelentősen romlik a kamateredmény, az NHP kiteljesedése miatt előállhat olyan kényszerhelyzet a jövőben, hogy egyszerre kellene alacsonyan tartani a jegybanki alapkamatot és közben visszaemelni, a jövőbeli vonakodó kamatemelés egyrészt az inflációs célkövetés miatt a jegybanki hitelességet csorbíthatja, másrészt forintvédő devizapiaci intervenciót és állampapírpiaci vásárlást tehet szükségessé, ami a helyzetet akár súlyosbíthatja is.

Nő a feszültség Jórészt a magas folyó fizetési mérleg többlet mentette meg a forintot a nagyobb eséstől a nyári hónapokban - derült ki a minapi piaci körképünkből, és amint a múlt pénteki friss adatok is rámutattak: rendkívül nagy a magyar gazdaság nettó külső finanszírozási képessége. Ez, azaz például a masszívan többletes külkereskedelmi mérleg, illetve...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés