Előfizetői tartalom

Egyszer ült így a monetáris tanács, 7-2 lett a vége

Portfolio
Sajátos összetételben ülésezett a monetáris tanács márciusban, hiszen az új elnök és alelnök (Matolcsy György és Balog Ádám) már részt vett az ülésen, a régi elnök (Simor András) már nem, viszont két alelnöke (Karvalits Ferenc és Király Júlia) mandátuma még tartott. Sőt, Pleschinger Gyula személyében még egy új külsős tag is képviselte magát. Az így 9 tagúvá bővült testületben csak az utóbbi két tag szavazott a kamatszint tartására, a többiek a 25 bázispontos csökkentés mellett voksoltak. A ma megjelent rövidített jegyzőkönyv nem tesz utalást a nem konvencionális monetáris politikai eszközök használatára, ami azért érdekes, mert a tagok korábban egységesen elutasították egy ilyen lépés szükségességét - azóta pedig van Növekedési Hitel Programunk. A rövidített jegyzőkönyv ugyanakkor már nem olyan fésületlen, mint a kamatdöntés után kiadott közlemény. A jegyzőkönyvből a tanács helyzetértékelését változatlan formában közöljük.

"Az elmúlt hónapok hazai makrogazdasági folyamatait a várakozásoknál visszafogottabb konjunktúra és az év első hónapjaiban meredeken csökkenő inflációs adatok jellemezték. A GDP év végi csökkenéséhez külső és belső tényezők egyaránt hozzájárultak, miközben néhány ágazat egyedi okok miatt átmenetileg csökkenő termelése mélyítette a visszaesést. A külső piacok...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés