Előfizetői tartalom

Elképesztő vagyoni különbségek vannak a gazdag és szegény országok között

Portfolio
A háztartások bruttó pénzügyi vagyona tavaly elérte a 155 ezer milliárd eurót globális szinten, a megtakarításokon belül az értékpapírok iránt volt a legnagyobb a kereslet. Az Allianz legfrissebb Global Wealth Reportja szerint láthatóan megnőtt az emberek hitelfelvételi kedve, ezzel pedig az adósságleépítés évek óta tartó folyamata ért véget a világon. A régiók közötti vagyonkülönbségek továbbra is jelentősek, a nyugat-európaiak 16-szor akkora pénzügyi vagyonnal bírnak, mint keleti társaik, Amerikában pedig még ennél is látványosabb a különbség. A kelet-európai háztartások körében a bankbetét a legnépszerűbb megtakarítási forma, de az értékpapírok vagyonon belüli megoszlása Magyarországon az egyik legmagasabb.

A tanulmány legfontosabb megállapításai: A 2015-öt megelőző 3 évben a globális megtakarítások átlagosan 9%-kal emelkedtek éves szinten, tavaly azonban már csak 4,9%-kal bővültek a bruttó pénzügyi eszközök, elérve a 155 ezer milliárd eurót. A megtakarítási eszközökön belül az értékpapírok mutatták a legnagyobb ütemű növekedést tavaly 6,1%-kal, ezeket követték...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés