Előfizetői tartalom

Emeljük a magyar minimálbért! - Áldás vagy átok?

Szerb László, MTA
A minimálbér emelésének összetett hatásai vannak, különösen érdekes a helyzet akkor, ha kiugró mértékben nő egyik évről a másikra. Tavaly és idén ez történt, így érdemes megnézni, hogy mennyire örülhetnek a munkavállalók és mennyire bosszankodhatnak a cégek, különösen a magyar kisvállalatok. Nincs könnyű dolgunk, mert hatásvizsgálattal most sem állt elő a kormányzat; de feltehetőleg a gazdasági helyzet jelenleg lehetővé teszi a jelentős emelést anélkül, hogy a káros hatások jelentősek lennének.

Az idei év elejétől a magyarországi havi minimálbér 138 000 forintra emelkedett, ami 2016-hoz viszonyítva mintegy 25%-os emelkedésnek felel meg. Ameddig a munkavállalók - főleg az érintettek - nyilván örülnek keresetük növekedésének, addig mások, így Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) az elnöke meglehetősen borús képet festett...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés