Előfizetői tartalom

Kinek jó a nonprofit energiaszektor?

Régóta tervezi a kormány az energiaszektor gyökeres átalakítását, és egyre inkább úgy tűnik, hogy erre hamarosan sor is kerülhet. A rezsicsökkentés második köre után alighanem sok szereplő kerül már víz alá, ami megkönnyítheti a vezetés álmainak megvalósulását - ez a legújabb hírek szerint a szektor nonprofittá tétele lenne. Tekintsük tehát át, hogy mit is jelent, ha egy vállalat nonprofit, illetve mennyire értelmezhető mindez a közműszolgáltatások, energetika területén!

A nonprofit vállalat egy olyan gazdasági egység, amelyben a megtermelt nyereséget a tulajdonosok sosem veszik ki, hanem visszaforgatják a cégbe. Hogy miért? Jellemzően azért, mert a tulajdonosoknak önmagában értéket termel a cég működése. Ezenfelül a nonprofit szegmens kialakulásának további oka lehet, hogy az állam valamilyen közjavat ("jószágot") nem akar előállítani...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés