Előfizetői tartalom

Paksi pofonok: hogyan tovább az oroszokkal?

Portfolio
Egyelőre nem akad meg a paksi bővítés előkészítése a múlt héten elindított két brüsszeli vizsgálat mellett sem, de számos jogi bizonytalanság fogalmazódik meg, illetve a magyar államadósság finanszírozásra gyakorolt hatás is lényeges - ez a kép rajzolódik ki a Figyelő csütörtöki nagycikkéből. A lap szerint a kötelezettségszegési eljárás nyomán "a jelenlegi munkák nagy részét kitevő engedélyeztetést és előkészítést ugyan valóban nem gátolja a kialakult helyzet, nemsokára azonban az oroszoknak is el kellene kezdeni érdemben dolgozni az erőművön. Márpedig velük újabb szerződéseket egész biztosan nem köthet a magyar fél és jó eséllyel teljesítésigazolásokat sem állíthat ki a beruházást felügyelő projekttársaság". A lap egyes értelmezésekre hivatkozva azt vázolja: a vita rendeződéséig a szállítások teljesen állni fognak, ami így már néhány hónap múlva problémákat okozhat. A cikk számos felvetését, így a magyar-orosz államközi szerződés esetleges hatálytalanságát, kiegészítettük a Portfolio saját információival. Tudomásunk szerint a magyar kormánynak az időtényező és a költségvetési következmények miatt is abszolút érdeke a vitás ügyek mielőbbi - kompromisszumos - rendezése.

A cikk néhány fontosabb gondolata a Portfolio saját kiegészítéseivel:Azzal, hogy az EU befogadta Jávor Benedek PM európai parlamenti képviselőjének panaszát, nem kettő, hanem három fronton zajlanak vizsgálatok a Paks II. projekt kapcsán, utóbbi ugyanis a paksi szerződések általános titkosításának az uniós (környezetvédelmi) szabályokkal kapcsolatos összhangját kezdte el...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés