FONTOS Gulyás Gergely: a kormány bepereli a Spar-t, azt is megtudtuk, miért
 
Előfizetői tartalom

Sokkoló adat a világ olajkészleteiről

Portfolio
Kevesebb, mint 49 évre elegendők a világ olajkészletei, figyelmeztetett a héten az HSBC vezető közgazdásza, Karen Ward. Ráadásul a készletek úgy tarthatnak ki 49 évig, ha az olaj iránti igény nem nő tovább a jelenlegi szintekről, ami a világ energiaéhségét tekintve nagyon merész feltételezésnek tűnik. A földgázkészletek nincsenek ilyen nagy szorításban, de a szénkészletek tarthatnak ki legtovább (176 évre elegendő készletszinteket becsül az HSBC).

Amennyiben a készletek végtelen mennyiségben rendelkezésre állnának, úgy az olaj iránti kereslet (elsősorban a feltörekvő piacok hatására) 2050-re 110%-os növekedéssel napi 190 millió hordóra hízna. Persze ha a világon nem kerül sor újabb jelentős mértékű olajlelőhelyek feltárására, úgy ilyen mértékű kereslet kielégítése lehetetlen vállalkozásnak tűnik. Az...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés