Előfizetői tartalom

Európai Bizottság: ki van centizve a 2014-es magyar büdzsé

Portfolio
"Úgy tűnik, hogy a kormány fiskális fegyelem iránti elkötelezettsége a túlzotthiány-eljárás 2013. júniusi megszűnését követően is jórészt megmaradt. A 2014-es költségvetésben ugyanakkor nincs tartalék arra az esetre, ha esetleg a végrehajtás valahol megcsúszna: bármilyen hiánynövelő intézkedés vagy negatív fejlemény - hacsak teljes egészében nem ellentételezik - a GDP arányában 3%-os küszöb fölé emeli a hiányt" - többek között ezt hangsúlyozza az Európai Bizottság a 2008-2010 közötti uniós hitelkeret lezárását követő, ma kiadott negyedik monitoring jelentésében. A Bizottság munkatársai hangsúlyozták, hogy "növekedésbarát költségvetési konszolidációra kellene törekedni, ami a kiadások megtakarítására összpontosítana". A szakértők az anyagban aggodalmuknak adtak hangot a bankszektor terhelése, illetve a gazdasági növekedéshez való hozzájárulás nehézségei miatt. Az MNB Növekedési Hitelprogramja kapcsán pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy az "csak időszakos javulást érhet el, a potenciális fiskális költségek és a fenntarthatatlan árverseny kockázata pedig aggodalmakat szül". Az őszi országprognózisban a Bizottság már jelezte, hogy a gyenge gazdasági növekedési kilátások miatt nem feltétlenül biztosított a meggyőzően csökkenő GDP-arányos államadósság pálya és ezt az aggodalmát most azzal a kiegészítéssel ismételte meg, hogy "az üzleti környezetnek több ponton jelentősen javulnia kellene".

A Bizottság őszi magyar országjelentése a főbb előrejelzésekkel:Kapcsolódó cikkünk2013.11.05Megérkeztek a brüsszeli számok - Jó hír a kormánynak? (2.)2013.11.05Vereséget szenvedhet a kormány a fontos csatában (2.)Az anyag szerint "Európai Bizottság tisztviselői Magyarországra látogattak, hogy az EU 2008 és 2010 közötti fizetésimérleg-támogatási programját követő felügyelet...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés