Ezek voltak 2016-ban a világ leggazdagabb országai

2017. március 18. 12:10    
nyomtatás
 
Az egyes országok életszínvonalának, vagyis a helyi lakosság jólétének egyik széleskörben alkalmazott mérőszáma az egy főre jutó GDP. Az alábbi lista az Amerikai Hírszerzési Ügynökség (CIA) 2016-os adatai alapján a 10 leggazdagabb országot veszi sorra egy főre jutó, vásárlóerő-paritáson számolt GDP alapján (dollárban kifejezve). Ez a mérőszám leegyszerűsítve annyiban különbözik a "sima" egy főre jutó GDP-től, hogy számításba veszi az adott országban jellemző árszínvonalat, ezáltal hitelesebb képet ad az emberek tényleges életszínvonaláról. A 10 leggazdagabb országból 4 európai, a fennmaradó 6 ázsiai.10-6.

 1 2 következő oldal  >


10. San Marino - 65 300 dollár


A Róma és Velence között félúton fekvő, mindössze 533 négyzetkilométeres törpeállam legfontosabb gazdasági ágazata a turizmus, amely az ország GDP-jének több mint felét teszi ki. Ezen felül fontos szerepet töltenek még be a gazdaságban a pénzügyi szolgáltatások, a kerámiagyártás, valamint a bortermelés is.

Ezek voltak 2016-ban a világ leggazdagabb országai


9. Egyesült Arab Emírségek - 67 700 dollár


Az olajmezők 1960-as években történt felfedezése drámaian megváltoztatta a Perzsa-öböl partján fekvő arab ország gazdaságát. Az elképesztő olajkincs felfedezése előtt a helyi beduinok állattenyésztéssel és halászattal foglalkoztak, mostanra viszont az ország a világ egyik legnagyobb olajtermelőjévé vált, emellett a térségi kereskedelem központjává nőtte ki magát, de turisztikai jelentősége is drasztikusan megnőtt. Bár az Egyesült Arab Emírségek még mindig erősen függ az olajexporttól, az utóbbi években a vezetés igyekezett minél jobban diverzifikálni a gazdaságot.

Ezek voltak 2016-ban a világ leggazdagabb országai


8. Norvégia - 69 300 dollár


Az észak-európai országról elsőre talán mindenkinek a bőkezű szociális ellátórendszer, illetve a világ legnagyobb állami jóléti alapja jut eszébe. Az ország gazdagságát elsősorban annak köszönheti, hogy az elmúlt évtizedekben okosan használták fel és fektették be az olaj- és gáztermelésből származó állami bevételeket. Az Európai Uniónak nem, az Európai Gazdasági Övezetnek viszont tagja, vagyis rá is vonatkoznak a munkaerő, a termékek és szolgáltatások, illetve a tőke szabad áramlására vonatkozó alapelvek.

Ezek voltak 2016-ban a világ leggazdagabb országai


7. Írország - 69 400 dollár


Talán sokaknak furcsa lehet, hogy vásárlóerő-paritáson számolt, egy főre jutó GDP alapján Írország a második leggazdagabb európai ország, a gyanú pedig nem alaptalan. Ebben ugyanis jelentős szerepe volt annak, hogy 2015-ben összesen mintegy 26%-kal bővült az ír GDP, ami nagyrészt amerikai vállalatok adóoptimalizáló tevékenységének volt betudható, ha úgy tetszik, nem állt mögötte tényleges gazdasági teljesítmény. A brutális növekedési adat természeténél fogva eltorzította az egy főre jutó GDP-statisztikákat is, így fordulhatott elő, hogy Írország megelőzte Norvégiát.

Ezek voltak 2016-ban a világ leggazdagabb országai


6. Kuvait - 71 300 dollár


A Perzsa-öböl partján fekvő arab ország az Egyesült Arab Emírségekhez hasonlóan mesés olajkincsének köszönheti gazdagságát. A különbség annyi, hogy az olajfüggőség az esetében még erősebb: az export 94%-át, az állami bevételek 90%-át adja az energiahordozó. Az alacsony diverzifikáció miatt az olaj világpiaci árának 2014-2015-ös zuhanása Kuvaitot érintette az egyik legérzékenyebben, ennek ellenére még mindig a világ leggazdagabb országai közé tartozik.

Ezek voltak 2016-ban a világ leggazdagabb országai
Ez a cikk folytatódik:

1. 10-6.
2. 5-1.
 1 2 következő oldal  >

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírRovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium