Előfizetői tartalom

Ezért kellett visszafizetni az IMF-hitelt

Észnél kell lennie az államnak az őszi devizakötvény kibocsátásnál. A bruttó adósságráta ugyanis annyira magas, hogy egy közepes méretű eladásból következő emelkedés már a tavaly év végi szintnél magasabbra tolná a mutatót. Hogy ez ne így legyen, azt az IMF-hitel előtörlesztése és az utolsó hónapok kötvénykibocsátásnak visszafogása is szolgálja. Igaz, az alaptörvényt még a növekvő államadóssággal sem sértenénk meg, mert a szakmailag pocsék adósságszabályunk annyira "gumiszerű". Így inkább politikai szempontból lenne kínos, ha az idén emelkedne az államadósság.

Az utolsó negyedévben 300 milliárd forinttal kevesebb forintalapú állampapírt bocsátunk ki, mint amennyi lejár - derül ki a finanszírozási tervből. Ennek nem az az oka, hogy a megelőző negyedévekben nagyon megnyomta volna az eladásokat, az Államadósság Kezelő Központ ugyanis mindeddig példás rendben hajtotta végre a tervét. Vagyis az év hátralévő részére nem képzett...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés