Előfizetői tartalom

Félremagyarázták az IMF "titkos" tanulmányát

Portfolio
A Nemzetközi Valutaalap közgazdászai szerint Görögországnak azért van szüksége újabb adósságkönnyítésre, mert az elmúlt egy évben a görög kormány - és ebben a januárban kormányra kerülő Sziriza nagy szerepet játszott - lazító gazdaságpolitikát folytatott és elmaradtak a korábbi megállapodásokban foglalt intézkedések, valamint az elmúlt két hét bankzárja és tőkekorlátozása rendkívül megterheli az egész görög gazdaságot - olvasható ki az IMF szakértőinek kedd este nyilvánosságra hozott elemzésének teljes elolvasásából. Vagyis ha nem csak egy részletet akarunk ebből a dokumentumból kiragadni (az adósságelengedés szükségességét), akkor azt mondhatjuk, hogy lényegében azért romlott a helyzet látványosan és azért van szükség újabb hitelprogramra, mert a görög kormány letért a korábban megállapodott útról. Az IMF-s dokumentum egyúttal arra is figyelmeztet: a negatív kockázatok miatt az sem kizárt, hogy lesz még szükség plusz pénzügyi támogatásra.

UPDATE: szerdán az Európai Bizottság is nyilvánosságra hozta hasonló, július 10-i dátummal rendelkező elemzését, melynek hasonlóak a következtetései. Kedd délután kiszivárgott a Nemzetközi Valutaalap görög államadósság fenntarthatóságáról szóló elemzésének egy része. Ez alapján ezt a dokumentumot (hasonlóan a két héttel ezelőtti adósságkivetítéshez) sokan...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés