Előfizetői tartalom

Fogy a jegybank türelme, megint megpiszkálhatják a svájci frankot

Portfolio
"A svájci frank jelentősen túlértékelt" - jelentette ki nyíltan tegnapi beszédében a jegybankelnök. Bár a svájci döntéshozók rendszeresen hangoztatják, hogy gyengébb frankot szeretnének, a mostani üzenet időzítése jelzésértékű lehet a piac számára, a frank ugyanis az euróval szemben öthavi csúcsra erősödött. A jegybankelnök nyilatkozata is arra utalhat, hogy fogyóban lehet a türelmük, és ha ez a szóbeli intervenció nem segít, akkor újra támadásba lendülhetnek az erős frankkal szemben.

Bár a svájci jegybanknak az 1,2-es, euróval szembeni árfolyamküszöb tavaly januári elengedése óta nincs hivatalos árfolyamcélja, azóta is aktívan - ha kell, közvetlen euróvásárlással - beavatkozik a devizapiacon, amikor a frank túlzottan erősödni kezd. Emellett a szóbeli intervenció sem ritka jelenség, legutóbb épp tegnap kapott a piac egy elég egyértelmű üzenetet. ...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés