Előfizetői tartalom

Furcsákat mondott az MNB Monetáris Tanácsának új tagja

MTI
|
Portfolio
Ha legkorábban idén ősszel "tényleg kamatot emelne az amerikai jegybank, az várhatóan mérsékelt hatású lenne Magyarországra, és a külső források megdrágulását ellensúlyozhatja a hazai önfinanszírozási program, így a monetáris tanácsnak várhatóan nem kellene megváltoztatnia a jó ideig tartósnak szánt 1,35 százalékos jegybanki alapkamatot" - hangsúlyozta az MTI-nek adott bemutatkozó interjúban Báger Gusztáv. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának júliusban kinevezett új, külsős tagja - aki a múlt hónapban megszavazta a 20 bázispontos vágást - azt jelezte, hogy a jegybanki rugalmasság egyik jele, hogy átmenetileg tolerálhatja a középtávú 3%-os inflációs cél elvétését, majd az inflációs célkövetés és a rugalmasság témaköre kapcsán furcsán fogalmazott. Ennél is furcsább volt az, hogy az új jegybankár párhuzamot vont az MNB által elindított, majd kibővített Növekedési Hitelprogram, illetve az Európai Bizottság új elnöke által kezdeményezett Juncker-terv között, amelynek finanszírozási struktúrája kapcsán pontatlanságot mondott, illetve jegybankárként szokatlan módon kétségbe vonta azt, hogy a beruházási alap képes lesz elérni a megcélzott tőkeáttételt. Az alábbi kiemelések tőlünk származnak.

Helyes magatartás az óvatosság, 3 fő cél vanA piacok számára bizalomerősítő üzenet volt, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a legutóbbi ülésén 1,35 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és bejelentette, hogy a tanács tagjai a kamatcsökkentési ciklus lezárásáról döntöttek - emelte ki Báger Gusztáv. Az MNB monetáris tanácsának új tagja a korábbi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés