Gyorsan felállhat az európai IMF

2017. április 21. 10:15    
nyomtatás
 
Azt gondolom, hogy rövid idő alatt át lehetne fordítani az európai állandó válságkezelési alapot az európai IMF-fé, és a jövőbeli európai mentőcsomagokból ki kell zárni az IMF-et - többek között ezeket hangsúlyozta Washingtonban az IMF tavaszi közgyűlése keretében a Reuters szerint a német pénzügyminiszter.


Wolfgang Schäuble ezzel egy régi témát "melegített fel", ugyanis a görög válság akut fázisában létrehozott ideiglenes (EFSF), majd 500 milliárd eurós állandó (ESM) válságkezelő alapnál sokszor felmerült, hogy a tényleges Nemzetközi Valutaalap (IMF) mintájára kellene tovább fejleszteni. Ezeknek a terveknek az (volt) a célja, hogy ha Európában újra kitör a válság (pl. a túlzottan magas adósságállományok miatt), akkor legyen egy saját válságkezelő mechanizmusuk, és ne kelljen a washingtoni szervezethez fordulni. A görög válságkezelés során sok feszültség volt abból é erre rá is játszottak a görögök, hogy szembenállás volt az európai hitelezők és az IMF között a válságkezelési intézkedésekről, azok szerkezetéről és módjáról.

Schäuble a mostani nyilatkozatban azt is mondta: jelenleg nem reális az európai integrációban a továbblépés (az integráció mélyítése), de szükség van olyan országok csoportjára, akik tovább akarnak lépni, így rugalmasság és több sebesség szükséges. A többsebességes Európa szükségességét a februári máltai csúcstalálkozó óta immár Angela Merkel német kancellár is nyilvánosan képviseli, ami fordulat a német stratégiában és egyúttal a Jean-Claude Juncker bizottsági elnök által közzétett ötféle európai haladási stratégia közül az egyiket jelenti.

2017.03.01 16:15 Juncker elárulta, mi lehet Európa jövője

2017.03.02 11:19 Milyen legyen a jövő Európája? Erről az étlapról lehet választani

2017.03.06 08:52 Orbán is belemenne a többsebességes EU forgatókönyvébe?

Címlapkép forrása: AFP John MACDOUGALL

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium