Hiába küzd Kína - Rohamtempóban égeti a tartalékait

2017. január 10. 16:50    
nyomtatás
 
A kínai jegybank múlt héten keményen fellépett a jüan gyengülésére játszó spekulánsok ellen, amivel átmenetileg erősíteni tudta az árfolyamot, a héten viszont újra gyengülni kezdett a kínai deviza. Hiába a jegybank intervenció, a fokozódó tőkekivonásokat és a gyorsan apadó nemzetközi tartalékokat látva elkerülhetetlennek tűnik a további leértékelődés, hosszú távon ugyanis nem lehet ellenszegülni a piac akaratának.


2015. augusztus óta - egy tavaly év eleji, nagyobb korrekciótól eltekintve - folyamatosan gyengül a kínai jüan az amerikai dollárral szemben, és úgy tűnik, hogy a jegybank aktív közbeavatkozásával sem tudja megfordítani ezt a folyamatot, legfeljebb csak átmenetileg tudja lassítani azt.

Hiába küzd Kína - Rohamtempóban égeti a tartalékait


A piaci szereplők pontosan tudják, hogy a kínai deviza gyengülésre van ítélve, ezért időről-időre felerősödik a spekuláció, ami abban nyilvánul meg, hogy

a Hong Kongban jegyzett, úgynevezett offshore jüan árfolyama eltávolodik a belföldi (onshore), illetve a jegybanki hivatalos árfolyamtól (fixing).


Ilyen esetekben a kínai központi bank az állami bankok révén csökkenti az offshore jüanlikviditást, ami így az árfolyam erősödéséhez vezet: pontosan ezt tette múlt hét szerdán és csütörtökön. Ennek hatására az offshore jüanbetétekre vonatkozó egynapos betéti kamat hirtelen 60%-ra ugrott.

Hiába küzd Kína - Rohamtempóban égeti a tartalékait
Klikk a képre!


Az offshore árfolyam korrekciója lehetővé tette a jegybank számára, hogy a hivatalos fixinget is lejjebb hozza, hiszen csökkent az árfolyamra nehezedő spekulatív nyomás. Most hétfőn viszont ismét magasabb fixinget állapított meg a jegybank, mintegy beismerve, hogy tartósan nem tud szembe menni a piaci folyamatokkal.

Hiába küzd Kína - Rohamtempóban égeti a tartalékait


A likviditásszűkítés időzítése sem lehetett véletlen, hétvégén tette ugyanis közzé a jegybank az arany- és devizatartalékok decemberi állományát érintő statisztikáit. Az adatokból kiderült, hogy a nemzetközi tartalékok állománya több mint öt éve nem látott mélypontra, 3011 milliárd dollárra esett.

Hiába küzd Kína - Rohamtempóban égeti a tartalékait


Ez tovább erősítheti a jüan gyengülésére játszó spekulációkat, hiszen a rohamosan apadó tartalék ténye szűkíti a jegybank mozgásterét, hogy a devizapiacon dolláreladással tompítsa az árfolyamesést.

A Bank of America Merrill Lynch szakértői szerint a 3000 milliárdos szint egy lélektani határt jelenthet, melyet a befektetők és a kínai döntéshozók is feszülten figyelnek. A világpiaci trendeket látva elkerülhetetlennek tartják, hogy 2017-ben áttörje ezt a fontos szintet a tartalékállomány, ami a folyamatos spekuláció miatt új tőkekorlátozások bevezetésére kényszerítheti a hatóságokat.

Az UniCredit elemzői szerint is csak késleltetni tudja az elkerülhetetlent a kínai jegybank, a tavalyi, több mint 6%-os gyengülést követően pedig idén újabb 4%-ot veszíthet az értékéből a kínai fizetőeszköz, ezzel pedig a 7,25-ös szinten zárhatja majd az idei évet. A fundamentumokat nézve tehát érdemes lehet long pozíciót felvenni a dollár-jüan keresztárfolyamban - írják elemzésükben.

Egyelőre tehát úgy tűnik, hogy a jüan lassú, fokozatos gyengülését hozza majd az év, Trump azonban itt is boríthatja a papírformát, például azzal, hogy hivatalosan is devizamanipulátornak minősíti az országot.(Címlapkép forrás: AFP)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 

Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírRovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium