Előfizetői tartalom

Hogy lesz ebből erősebb EU? Már ünnepelni sem tud egységesen Európa

Portfolio
Elvileg a Római Szerződés aláírásának hatvanadik évfordulóját ünneplik ma az Európai Unió vezető az olasz fővárosban, a gyakorlatban azonban elsősorban a közösség jövőjéről és az ellentétekről szólhat a tanácskozás. A hírek szerint a legutóbbi csalódás után a lengyelek álltak az elégedetlenségi mozgalom élére, mellettük pedig a görögöknek is súlyos vitáik vannak Brüsszellel, így könnyen lehet, hogy szomorúra sikerül az ünnep.

Éppen ma hatvan éve, 1957. március 25-én Belgium, Franciaország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia és az NSZK képviselői írták alá a Római Szerződést, mely létrehozta az Európai Gazdasági Közösséget, a mai Európai Unió elődjét. A megállapodás 1958. január elsején lépett hatályba, a mai napig ezt tartják a jelenlegi EU egyik legfontosabb alapkövének. Elvileg ezt a kerek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés