Előfizetői tartalom

Hosszú gyötrődés vár az oroszokra

Kármán András
A zuhanó olajár, a geopolitikai krízis és a nyugati gazdasági szankciók az idén recesszióba lökték az orosz gazdaságot. A helyzetet súlyosbítja, hogy Oroszország függősége a nemzetközi energiaárak alakulásától ma erősebb, mint volt a 2000-es években. Mindemellett a feldolgozóipar a gazdaság strukturális problémái miatt már jó ideje magas kapacitáskihasználtság mellett működik és ezért a rubel drasztikus gyengülése ellenére is csak korlátozott mértékben tudja ellensúlyozni az energiaszektor bevételeinek a visszaesését. Mindez megnehezíti az alkalmazkodást az alacsony energiaárakhoz és növeli annak kockázatát, hogy Oroszországban hosszabb, elnyújtottabb lesz a gazdasági visszaesés, mint az egyébként sok szempontból súlyosabb 1998-as válság után.

Az előző évi stagnálás után az orosz gazdaságról megjelent legfrissebb előrejelzések már 5 százalék körüli GDP-visszaesést jósolnak az idei évre. Ebben az olaj világpiaci árának tavaly nyár óta bekövetkezett 50 százalékos csökkenése, valamint az ukrán katonai konfliktus és a 2014. márciustól fokozatosan bevezetett, majd kibővített nyugati gazdasági szankciók befektetői...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés