Így boríthatja meg az egész világot egy új háború

2017. augusztus 13. 15:30    
nyomtatás
 
Súlyos gazdasági következményekkel járna egy esetleges háború a Koreai-félszigeten. Dél-Korea ugyanis a világgazdaság szerves része és gyártósorainak leállása hiányt okozhatna több termék esetében szerte a világban. Elemzők arra is figyelmeztetnek, hogy az Egyesült Államok államadóssága a konfliktus hatására emelkedne.


A héten tovább fokozódott a feszültség az Egyesült Államok és Észak-Korea között, igaz továbbra is egyelőre a szavak szintjén folyik a szembenállás. Londoni elemzők azonban elvégezték számításaikat arról, mit okozna a világgazdaság számára egy esetleges új háború.

A Capital Economics londoni közgazdászai az elmúlt évtizedek háborús pusztításai alapján kiemelték: a főbb katonai konfliktusok jelentősen csökkentették a gazdaságok teljesítményét. Külön kiemelik a szíriai konfliktust, ahol már a GDP 60%-a tűnt el a háború következtében.

A második világháború óta a legsúlyosabb hatást azonban a koreai háború okozta (1950-1953), amikor 1,2 millióan veszítették életüket és a GDP több mint 80%-kal zuhant.

Így boríthatja meg az egész világot egy új háború

A konfliktusba került országok GDP-jének változása a csúcspont és a mélypont között.

A Koreai-félszigeten kitörő esetleges háború leginkább Dél-Koreát viselné meg, azonban a hatás tovagyűrűzne a teljes világgazdaságra. A dél-koreai gazdaság adja ugyanis a teljes világgazdaság 2%-át és jelentős zavarokat okozna a globális gazdaság működésében. A globális ellátási láncok működése kerülhet ugyanis ezzel veszélybe. Mindezt az alapján állítják, hogy Dél-Korea milyen arányban exportál köztes termékeket.

Külön megemlítik, hogy Dél-Korea a legnagyobb exportálója a folyadékkristályos kijelzőknek (LCD, 40%-os részt képvisel) és a második legnagyobb exportáló az ipari félvezetők tekintetében (17%-os részaránnyal). Emellett kulcsfontosságú szerepe van az autóipargyártás területén, valamint a három legnagyobb hajógyárnak ad otthont.

Ha a dél-koreai gyártás sérül egy háború következtében, akkor az világszerte hiányt okozhat bizonyos termékek esetében.

Így boríthatja meg az egész világot egy új háború


Azt is megjegyzik az elemzők, hogy egy esetleges katonai konfliktus komoly hatással járhat az Egyesült Államok gazdaságára is, tekintettel az idegen földön végzett katonai műveletek költségére. 1952-ben például az USA a GDP 4,2%-ának megfelelő összeget költött katonai célokra a koreai háború miatt. A második öbölháború és annak utóhatásainak összköltsége a GDP 5%-a lehetett.

Egy elhúzódó háború Koreában jelentősen megemelné az Egyesült Államok szövetségi államadósságát, ami jelenleg is a GDP 75%-ánál áll - figyelmeztetnek.


Címlapkép forrása: JUNG Yeon-Je / AFP

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium