Ilyen hatással lehet a világra a koreai konfliktus további hevülése

2017. szeptember 13. 09:53    
nyomtatás
 
Miközben sokan aggódnak amiatt, hogy az Egyesült Államok (illetve szövetségesei) és Észak-Korea közt fegyveres konfliktus alakul ki, nagyobb a valószínűsége annak, hogy a konfliktus békés véget ér. Bármi is legyen, a volatilitás valószínűleg növekszik majd, az instabilitás pedig okozhatja a fogyasztói bizalom visszaesését. Az Oxford Economics szakemberei megvizsgálták, milyen gazdasági hatásai lehetnek a konfliktus különféle kimeneteleinek.


A szakemberek arra számítanak, hogy ez fog történni a Koreai Köztársaságban, ha közvetlen konfliktus tör ki a két ország közt:
  • A konfliktus sokkolni fogja a dél-koreai vállalatokat és fogyasztói bizalmat, a dél-koreai eszközök kockázati prémiuma megugrik.
  • A kötvény- és részvénypiacon eladási hullám söpör végig.
  • A dél-koreai fogyasztás visszaesik, ami kihatással lesz az ország lakossági és vállalati vagyonára is, valamint a hitelállomány minőségére is.

A következő gazdasági hatásai lehetnek, ha a geopolitikai instabilitás miatt Japán sérülékenysége növekszik (illetve ha a befektetők ezt feltételezik):
  • Eladási hullám söpör végig a japán részvénypiacon, visszaesik a japán vállalatokba vetett fogyasztói bizalom, a yen pedig felveszi a menekülődeviza szerepét, tehát erősödni fog.
  • Mindez sokkolja majd Japán belső és külső fogyasztását is.

Az is lehetőség, hogy Kína és az Egyesült Államok közt nő a feszültség. Ebben az esetben:
  • A kínai részvénypiacon eladási hullám söpör majd végig, a pánik az Egyesült Államok tőkepiacaira viszont csak limitált hatással lesz.
  • Visszaesik a kínai vállalatokba vetett fogyasztói bizalom és az összes feltörekvő piacon megnőnek majd a kockázati prémiumok, főleg Ázsiában, amit átmenetileg destabilizál majd a konfliktus.

Előfordulhat az is, hogy csak átmeneti akadályok merülnek fel a régió kereskedelmében. Ebben az esetben
  • csak rövid távú ellátmányi problémák merülhetnek fel, a régió alacsony aktivitása azonban az export iránti keresletet is csökkenti.

Ha csak egy kicsit nő meg a globális pénzügyi rendszer volatilitása:
  • A globális fogyasztói bizalom átmenetileg visszaesik, ami viszonylag gyorsan el fog múlni.

(Business Insider)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium