Ilyen is van: dúsgazdagok saját adójuk megemelését kérik Trumptól

2017. november 13. 16:42    
nyomtatás
 
Több mint 400 gazdag amerikai nyílt levélben fordult a kongresszushoz, méghozzá elég szokatlan kéréssel: azt szeretnék elérni, hogy a republikánus többségű törvényhozás ne csökkentse adóikat az elfogadás előtt álló adóreform keretében - írja a Washington Post.


A nyílt levél aláírói között akadnak orvosok, ügyvédek, vállalkozók és topmenedzserek is, igazából egy dolog köti össze őket: mindannyian az amerikai társadalom legmagasabb keresetű, szűk rétegéhez tartoznak. A kezdeményezés támogatói között feltűnik Soros György és Steven Rockefeller neve is.

Érvelésük szerint az amerikai kormány a legjobban keresők adójának mérséklésével súlyos hibát készül elkövetni, hiszen ezzel csak tovább növelné az évtizedek óta nem látott magasságokban lévő vagyoni és jövedelmi egyenlőtlenségeket. Adócsökkentés helyett azt javasolják, hogy a Trump-kormány növelje a társadalom legfelső rétegére eső közterheket.

Szerintem ez az adócsökkentési javaslat abszurd. A republikánusok azt hangoztatják, hogy nem herdálhatjuk a pénzt, közben viszont óriási adókedvezményeket adnának a gazdagoknak. Ennek nincs értelme.

- fejtette ki véleményét Bob Crandall, az American Airlines légitársaság egykori vezérigazgatója.

Crandall arról is beszélt, hogy ő ugyan nem ruházna be semmibe csak azért, mert az adócsökkentés miatt több pénz maradna a zsebében, mintegy rácáfolva ezzel a kormány álláspontjára, ami ettől a nagyszabású adócsökkentéstől várná az amerikai gazdaság felpörgetését. A nyílt levél egyébként külön kitér az örökösödési adó tervezett eltörlésére, ami rendkívül igazságtalan lenne az amerikai társadalom alsóbb rétegeire nézve.

Az adóreformot a tervek szerint még idén átnyomná a kongresszuson a kormány, kétes megítélése miatt viszont egyáltalán nem biztos, hogy sikerül. A témával korábban több cikkünkben is foglalkoztunk:

2017.10.31 21:07 Trump villámháborúban nyomná át a törvényhozáson adóreformját
2017.10.16 15:19 Páros lábbal szállt bele Trumpba a Nobel-díjas közgazdász
2017.10.10 15:58 Trump olyan dologra készül, amivel az egész világot magára haragíthatja
2017.09.27 05:40 Trump óriási hibát készül elkövetni: szépen csendben átjátssza a pénzt a gazdagoknak


(Címlapkép forrása: Brendan Smialowski / Afp)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium