Gazdaság

Íme a leltár: itt tart Magyarország

Portfolio
A magyar gazdaság alkalmazkodott ugyan a megváltozott finanszírozási környezethez, de nem történt meg a növekedési és finanszírozási modellváltás. A bankrendszer összehúzódik, a fejlődési struktúra átalakulása gyenge, az adósságleépítés kockázatokkal terhelt - mondta el tegnapi értékelő előadásában Csermely Ágnes. A Magyar Nemzeti Bank igazgatója kifejtette: vannak olyan gondok, melyek a globális növekedés beindulásával enyhülnek, de egyes figyelmeztető jelek arra utalnak, hogy nem elég versenyképes a magyar gazdaság.
A válság kitörésekor világossá vált, hogy a külső forrásbevonásra alapozott növekedési modell megbukott. Ezért belföldi forrásokra alapozott bankolásra, exportvezérelt növekedésre, a külső adósság fokozatos mérséklésére van szükség - kezdte előadását Csermely Ágnes, a Gáspár Pál emlékkonferencián. Az alkalmazkodás félig sikerült, hiszen a az adósságleépítés növekedést visszafogó módon történik, a bankok modellváltás helyett csak összehúzódtak, emellett pedig "exportvezéreltség nem növekedést" láthatunk.

Csermely a pozitív folyamatok között említi, hogy zajlik a makrogazdasági alkalmazkodás: a folyó fizetési mérleg többletes, a nemzetgazdaság külső adóssága pedig mérséklődik, a növekedés forrása a nettó export, a bankrendszer hitel/betét aránya csökken. Ennek a folyamatnak azonban megvannak az árnyoldalai. Az egyik fontos jelenség, hogy az adósságleépítést a bankrendszer forráskivonása vezeti. Ez pedig felveti a kérdést, hogy egészséges alkalmazkodás vagy "credit crunch" zajlik-e valójában.

Íme a leltár: itt tart Magyarország
További sajátosság, hogy a nem adósság típusú tőke (FDI) nem pótolja a hiányzó finanszírozást, így a vállalati szektor nem jut forráshoz. Miközben a térség többi országában nettó működőtőke-beáramlás figyelhető meg, addig Magyarországon ez nem tapasztalható. Eközben az állam is folyamatos kihívásokkal szembesül az adóssága kapcsán, hiszen egyrészt a refinanszírozáshoz rászorulunk a külföld volatilis carry trade forrásaira, másrészt a megújítási kockázat az adósság lejárati rövidülése miatt is magasabb, mint a régió többi országában - mondta Csermely.

Íme a leltár: itt tart Magyarország
A bankszektorban a külföldi források kivonása az eszközök leépítéséből történik, a hitel/betét arány csökkenéséhez a betétakkumuláció alig járul hozzá. Az, hogy nincs modellváltás a bankszektorban, hosszabb távú problémának tűnik. A GDP-arányos betétállomány másfél évtizede stagnál, a hitel előbb felfutott, majd most zuhanásnak indult. Vagyis az amúgy szükséges alkalmazkodás kizárólag a hiteloldalon történik.

Íme a leltár: itt tart Magyarország
Emellett a növekedésben sincs modellváltás, hívja fel a figyelmet Csermely, hiszen nincs igazi motorja a növekedésnek. A válság mélypontja óta a magyar gazdaság növekedése a legkisebb Kelet-Közép-Európában, amiben közrejátszik, hogy az adósságleépítés együtt jár a belső kereslet visszaesésével. Az részben érthető, hiszen abból fakad, hogy a nettó külső adósság válság előtti szintje magas volt. Másrészt viszont az export teljesítményünk is elmarad a régióétól, mára már csak a mi kivitelünk nem éri el a válság előtti szintet. A folyamat még látványosabb, ha az árupiaci export részesedésének alakulását nézzük:

Íme a leltár: itt tart Magyarország
A szerkezeti sajátosságok közé tartozik az is, hogy a folyó fizetési mérleg többlete (és a nemzetgazdaság finanszírozási képességének növekedése) jelentős részben a vállalati szektor nettó megtakarításainak növekedéséből fakad, ami pedig a beruházások visszaesésének a következménye. És ahogy az alábbi ábrán látjuk is: a belföldi kereslet alkalmazkodásában a beruházások játszották a főszerepet.

Íme a leltár: itt tart Magyarország
A vállalati szektor életét nehezíti az is, hogy a minimálbér emelés és a várható termelést terhelő adók felemésztik a korábbi fiskális leértékelés hatásait - hívja fel a figyelmet Csermely, és egyben rámutat, hogy a tőkejövedelem részesedése a bruttó nemzeti jövedelemből a válság mélypontjának megfelelő szintre süllyed az idén. A fenti strukturális sajátosságok összességében megkérdőjelezik, hogy sikeresen tud-e a magyar gazdaság fenntartható növekedési pályára állni.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
GettyImages-682575083