Építettői fedezetkezelő: Új szereplő az építési beruházásokban

2010. március 2. 13:16    
nyomtatás
 
II. rész


Az építőiparban jelentkező körbetartozások csökkentésének szándékával a Kormány 2009 őszén a "Gyorsítás II" jogszabálycsomag részeként külföldi mintára Magyarországon is bevezette az építtetői fedezetkezelő intézményét, amely azt hívatott biztosítani, hogy a láncban szereplő vállalkozók időben hozzájussanak az őket megillető vállalkozói díjhoz.Cikkünk első részében bemutattuk az intézkedés célját, illetve a fedezetkezelő intézményének működésének elvét, melyet jelen cikkünkben a szabályozás egyéb gyakorlati kérdéseinek bemutatásával folytatunk.

Mikor köteles a beruházó építtetői fedezetkezelőt igénybe venni?

Az építtetői fedezetkezelő jogintézményének bevezetése két lépcsőben történik: amennyiben az építkezés közbeszerzési eljárás eredményeként kerül lebonyolítására, úgy 2010. január 1-től, egyéb esetben 2010. április 1-jét követően megkötött vállalkozási szerződés esetén kell az építtetőnek építtetői fedezetkezelőt kijelölnie. Ez utóbbi esetben kizárólag akkor, ha az építkezés értéke meghaladja a közösségi értékhatár jelenlegi 4.845.000,- eurós összegét.

Ki fizeti mindezt?

A fedezetkezelő eljárásával kapcsolatos költségeket minden esetben az építtető köteles viselni. Mivel az építtetői fedezetkezelői szerep komoly felelősségi kérdéseket vet fel - a fedezetkezelő elfogadja-e a fővállalkozó, illetve alvállalkozó teljesítését, teljesít-e kifizetést a fedezetkezelői számláról, vagy esetleg zárol-e azon összegeket a fővállalkozó és annak alvállalkozói között folyó peres vagy választottbírósági eljárás miatt - alappal feltételezhető, hogy az építőipari beruházások megvalósítása meghosszabbodik, és költségük tovább növekszik.

Nyitott kérdések

Gyakorlati problémát jelenthet, hogy az egyes építési beruházásokat finanszírozó pénzintézetek ragaszkodni fognak egyben a fedezetkezelői szolgáltatások nyújtásához is, így mintegy teljes kontrollt gyakorolva a finanszírozott összeg felett annak az adott vállalkozó részére történő kifizetéséig. Abban az esetben azonban, ha a finanszírozó pénzintézet egy külföldi bank, úgy kérdéses, hogy jogosult-e a fedezetkezelő szolgáltatás nyújtására.

Szintén problémát jelenthet annak megállapítása is, hogy a vállalkozói díj kifizetése körüli vita esetén ki viseli az ebből származó károkért való felelősséget. Jogszerűen járt-e el a fedezetkezelő, hogy visszatartotta / nem tartotta vissza a vállalkozói díjat; terheli-e kártérítési felelősség a fedezetkezelő műszaki ellenőrét, akinek a véleménye alapján a fedezetkezelő a döntését meghozta; az ügylet szereplői mennyiben befolyásolhatják vagy utasíthatják a fedezetkezelőt, illetve annak műszaki ellenőrét... és így tovább.

A fedezetkezelő intézménye alaposan megbolygatja az építőipari tevékenységre vonatkozó jelenlegi szabályozást. Várható, hogy sok, jelenleg nyitott kérdésre majd csak a gyakorlat lesz képes alternatívát, illetve életképes választ adni.

dr. Kugler Zsolt
Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda
budapest@bakernet.com

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium