Előfizetői tartalom

Székhely, telephely, fióktelep, központi ügyintézés helye - cégjogi zűrzavar

Portfolio
Tapasztalatunk azt mutatja, hogy a gyakorlatban sokszor keverednek a fenti fogalmak - leginkább a telephely és a fióktelep elhatárolása szokott gondot okozni. A cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló, 2006. évi V. törvény ("Cégtörvény") tartalmaz rendelkezéseket a fenti fogalmak elhatárolása tárgyában. Jelen cikkünk részletezi a fenti fogalmakat, és eligazítást nyújt az elhatárolás kérdésében.

Általános szabályként mindenekelőtt azt érdemes kiemelni, hogy székhelyként, telephelyként, illetve fióktelepként a cég csak olyan ingatlant jogosult a létesítő okiratban megjelölni, amely vagy a cég tulajdonát képezi (tulajdoni lappal igazolandó), vagy amelynek használatára a cég megállapodás alapján - például bérleti szerződés - jogosult (a megfelelő szerződéssel...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés