Előfizetői tartalom

Jön az államcsőd? - Vasárnap eldőlhet a görögök sorsa

Portfolio
Kiemelt jelentőségű előrehozott parlamenti választásokra kerül sor most vasárnap Görögországban - nem csak a görögök, de Európa szempontjából is. Úgy tűnik ugyanis, hogy egy teljesen új politikai erő, a radikális baloldali pártokat tömörítő Sziriza veheti át az irányítást az ország felett, ami sok meglepetést tartogathat. A koalíció nyílt megszorítás-ellenességével nyerte el a hosszú évek óta szenvedő ország lakosságának kegyeit - pont ugyanazzal, amivel a nemzetközi hitelezők és piacok kedélyeit igencsak felborzolja. Ugyanis a Sziriza kormányra kerülése esetén minden bizonnyal újabb adósságelengedést harcolnának ki a görögök.

Így dől el a választás Nagy a tétje a január utolsó vasárnapján rendezendő voksolásnak. Eldől, hogy marad-e a jelenlegi, Antonisz Szamarasz vezette konzervatív kormány, amely a 2011-2012-es görög adósságleírás feltételeinek megfelelve eddig megszorító költségvetési politikát folytatott, vagy egy új, e feltételeket elutasító politikai erő kerül előtérbe. Az eheti...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés