Kevésből meg lehet úszni, hogy kiégjenek a dolgozók

2016. június 14. 19:00    
nyomtatás
 
Egy 1000 fős cég már évi 3 millió forintból elindíthatja egészségfejlesztését, amire egyre több vállalat nem karitatív tettként, hanem megtérülő befektetésként tekint. A sokat betegeskedő, kiégett, stresszes munkavállalókkal nehéz kiemelkedő teljesítményt elérni, a növekvő munkaerőhiányban ráadásul még nagyobb előnyt kovácsolhat magának az egészségfejlesztő munkaadó. De mennyibe kerül mindez, és hogy kell elkezdeni?


A kilencvenes években sok cég luxusként kezelte a dolgozók egészségéért tett intézkedéseket, például az irodai masszázst, majd a kétezres évek elején a karitatív jelleg kezdett el erősödni. A mostani fázisban a nagyvállalatok olyan hosszú távú befektetésként, profitnövelő értékként tekintenek rá, ami egy idő után megtérül. Egy ilyen szervezeti kultúra körülbelül 3-5 év alatt alakítható ki, de mekkora befektetésről beszélünk?

Olcsóbb, mint a beteg dolgozó kiesése


Az egészségfejlesztés jóval kisebb kiadást jelent a cégnek, mint amekkora összegeket más célra fordít, illetve mint amennyibe egy-egy megbetegedett dolgozó kiesése, pótlása kerül.

Egy 1000 fős vállalat már évi 3 millió forintból elkezdheti a fejlesztést, ami évi 3000 forint kiadást jelent dolgozónként

- mondta Horváth Emil, a Personal Hungary HR szakkiállítás szakértője.

Egy vállalati egészségbiztosítás már éves 50 000 forintból megvalósítható, adómentes, béren kívüli juttatásként, amibe sokféle járóbeteg-ellátás, diagnosztikai vizsgálat és szűrővizsgálat beletartozik. A piacon, egy közepesnek mondható szűrővizsgálati panel 40 000 forint körüli összegből oldható meg, stresszkezelésre és az egyéni készségek fejlesztésére pedig alkalmanként 14 főre 40-50 ezer forint értékben adhatnak a munkatársaknak tréningeket.

Kik a munkahelyi egészségipar szereplői?

Folyamatosan bővül a szereplők köre, ahogyan a cégek által elköltött pénz is sokkal több, mint néhány évvel ezelőtt. Benne vannak például a jogszabályi megfelelőség miatt szerződött munka -és környezetvédelmi szakemberek, a foglalkozás-egészségügyi ellátást biztosító privát orvosi szolgáltatók, egészségbiztosítók, rekreációs intézmények, sporteszközgyártók, trénerek, coachok és bioboltok is.


Nem elég a divatot követni


Több szintje van a cégek egészséghez való viszonyulásának, valahol egyáltalán nem foglalkoznak vele, egy másik csoport ad valamit a dolgozóknak, például szűrést, családi egészségnapot, kondibérletet, de főleg azért, mert mások is így tesznek, miközben se erőforrásuk, se idejük nincs a komplex megoldásokra. Elsősorban a nagyvállalatoknál figyelhető meg, hogy koncepcióban gondolkodnak, vagyis az egyes intézkedések egy nagyobb terv részei.

Fontos azonban, hogy bármit is ad a munkaadó, ne tűnjön ingyenpénznek. Legyen célja, értéke és a munkavállaló is tegyen bele erőfeszítést: akár szervezésben, akár időráfordításban, vagy a költségek egy részének átvállalásában

- teszi hozzá Horváth Emil.

Az egészségfejlesztés részben HR, részben munkavédelmi terület, így a HR-vezető az, aki ezt a változást kezdeményezheti. Az első lépés, hogy felméreti a cég egészségi állapotát, majd megmutatja az ügyvezetésnek, hol tartanak most, és milyen fájdalmas kockázatok várhatóak a következő években, ha nem tesznek ellene. Ezek alapján a cég priorizál a szervezetre, a dolgozókra gyakorolt hatás, idő, erőforrás és költségek ráfordítása alapján, így állhat össze egy 3-5 évre szóló intézkedési terv.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium