Előfizetői tartalom

Kemény kritikát kaptak Merkelék: teljesen más világban élnek

Portfolio
Paul Krugman a tőle megszokott, éles hangvétellel szállt bele ezúttal a német gazdaságpolitikába. A Nobel-díjas közgazdász úgy fogalmazott, hogy Németország "egy teljesen más univerzumban él", illetve hogy az ország keményvonalas gazdaságpolitikusai által bálványozott szigorú költségvetési politika, valamint ennek az egész euróövezetre való réerőltetése megnehezíti a perifériás országok alkalmazkodási folyamatait, ezért összességében még több problémát okoz. Az alacsony kamatkörnyezet Németországot még az átlagosnál is kiváltságosabb helyzetbe hozta, az ország elképesztően olcsóan jut finanszírozási forráshoz. Ha a keményvonalas konzervatív politikusok belátnák ezt, és a költségvetési szigoron lazítva végre elkezdenének költekezni, azzal nem csak magukon, de az egész kontinensen segíthetnének. Az érvek ellenére egyelőre nem tűnik túl valószínűnek ez a forgatókönyv.

A Nemzetközi Valutaalap júniusi, IV. cikkely szerinti elemzésében azt javasolta Németországnak, hogy amíg a 2016-os költségvetési mozgástér engedi, a gazdaságpolitika törekedjen a költségvetési fegyelem enyhítésére. Az IMF szakértői szerint a felszabaduló forrásokat olyan beruházások, illetve reformok megvalósítására kellene felhasználni, amelyek a későbbiekben pozitívan...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés