Kényelmes abszolút többséget szereztek Macronék

MTI
2017. június 19. 10:55    
nyomtatás
 
Az Édouard Philippe által vezetett francia kormány hétfőn benyújtja lemondását, de a következő napokban csak kisebb technikai átalakítás várható a kormányzatban, a miniszterelnök és a miniszterek személye nem változik - jelezte Christophe Castaner kormányszóvivő egy nappal azután, hogy Emmanuel Macron francia elnök centrista pártja megszerezte az abszolút többséget a nemzetgyűlésben.


A miniszterelnök néhány órán belül a szokásoknak megfelelően benyújtja a lemondását, még a nap folyamán, azt hiszem - mondta hétfő reggel a kormányszóvivő az RTL rádióban. Hozzátette, hogy az új kormány továbbra is Edouard Philippe vezetésével néhány napon belül megalakul. A kormányzatban csak technikai átalakítás várható, amely nem lesz jelentős - hívta fel a figyelmet Christophe Castaner.

Az elnöki párt, A Köztársaság lendületben (LREM) és politikai szövetségese, a centrista Modem 351 képviselői helyet szerzett vasárnap az 577 fős alsóházban, amely kényelmes abszolút többséget biztosít a kormányzáshoz. Az abszolút többséghez 289 képviselőre van szükség.


A képviselők, akiknek 75 százaléka először szerezett mandátumot, június 27-én ülnek össze először és választják meg a nemzetgyűlés elnökét, akit az elnöki párt jelölhet, a kormányról július 4-én tartanak bizalmi szavazást az alsóházban.

A kormánytagok közül hatan indultak a választáson, s valamennyien mandátumot szereztek, így a kormány tagjai maradhatnak. A május 17-i kormányalakításkor Emmanuel Macron ugyanis egyértelművé tette: az a miniszter, aki kikap a választásokon, lemondásra kényszerül.

A korábbi, szocialista kormányzat volt miniszterei viszont mindannyian kikaptak, még azokban a választókörzetekben is, ahol az LREM nem indított velük szemben jelöltet. Egyedül Manuel Valls volt miniszterelnök szerzett mandátumot 50,3 százalékos támogatottsággal a Párizshoz közeli Evryben, amelynek korábban polgármestere is volt. Ellenfele, a radikális baloldali Farida Amrani azonban vitatja az eredményt, amely ellen fellebbezést nyújtott be és a szavazatok újraszámlálását kérte, miután a volt kormányfő alig 139 vokssal előzte meg.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Értékpapír portfóliókezelő-elemző
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium