Előfizetői tartalom

Ki is hagyhatná Magyarország az euróbevezetést?

Portfolio
Nem okozna nagy nehézséget annak brit követelésnek a rögzítése például az EU-alapszerződésben, hogy több fizetőeszköz is létezik az EU-ban - fejtette ki meglátását a BruxInfónak adott interjúban Jeroen Dijsselbloem. A holland pénzügyminiszter és egyúttal az Eurócsoport elnöke szerint ez azonban nem jelenti azt, hogy az euró bevezetésére korábban kötelezettséget vállaló országokat mentesítenék a pénzcsere tényleges végrehajtása alól. Ha viszont mégis lenne ilyen igény, azaz az euróbevezetési kötelezettség alóli felmentés, akkor erről szerinte ad hoc alapon kellene dönteni. Az interjú további érdekes része a menekültügy miatt felmerülő plusz költségek figyelembe vétele az EU-s elszámolásokban, illetve az is, hogy Dijsselbloem jelzése szerint készül egy bizottsági terv, amely az uniós betétbiztosítási rendszerre felkészülés jegyében 2020-ig korlátozná az európai bankok állampapír felhalmozását, pontosabban felső korlátot szabna meg a bankrendszeri mérlegkockázatok mérséklése érdekében.

Nyitott kapukat döngetnek a britekAz Eurócsoport elnöke is aktív résztvevője a londoni kormánnyal a brit tagság paramétereinek újrafogalmazásáról folyó tárgyalásoknak, és nagyon nyitott arra, hogy figyelembe vegyék az Egyesült Királyság és az euróövezeten kívüli tagállamok érdekeit. De, egy dolgot világossá kell tenni: az érdekeik figyelembe vétele nem blokkolhatja...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés