Előfizetői tartalom

Kik is a CEU-t támogató Nobel-díjasok?

Portfolio
Pénteken késő délután tette közzé a Közép-európai Egyetem (CEU) azt a nyílt levelet, amelyet 150 európai és amerikai tudós írt alá. A levélben "tiszteletteljesen, de a leghatározottabban kérik" a magyar kormányt, hogy a törvénymódosítási tervezetet vonja vissza. (Nem vonta vissza, holnap tervez dönteni róla a parlament.) A levelet aláírók listája rögtön nagy feltűnést keltett, ugyanis a tudományos élet olyan nagyágyúi szerepeltek rajta, amire bárhol a világon felkapnák a fejüket. Kik is ezek az emberek?

Tizenhét Nobel-díjas, és hét John Bates Clark-éremmel kitüntetett tudós írta alá a Lex CEU elleni levelet. (Utóbbi a második legrangosabb kitüntetés, fiatal közgazdászok kapják, közülük sokan később Nobel-díjat is kaptak.) Az aláírók között van az európai, az amerikai és a nemzetközi közgazdasági társaság elnöke, illetve az ökonometriai társaság elnöke is. Az...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés