Előfizetői tartalom

Kilőtt az Egyesült Államok gazdasága

Portfolio
Kiugróan jó növekedési adat látott napvilágot az Egyesült Államokban, amire a piac is azonnal reagált. Az előző negyedévben az ország rendkívül tragikus, -2,1 százalékos (évesített negyedéves) eredményt tudott csak produkálni, de ezt az elemzők a zord tél hatásainak tudták be. Az egyszeri sokkhatás kifutásával és a kifejezetten kedvező havi adatokból már lehetett rá számítani, hogy a második negyedévben korrigál az USA. Viszont ennyire magas, 4,0 százalékos évesített növekedést csak nagyon kevesen feltételeztek, a várakozások mediánja "pusztán" 3,1 százalék volt. A dollár erősödést mutat az adatközlést követően.

Különösen nagy súlyú adatnak számít a ma közzétett előzetes GDP-statisztika az Egyesült Államokban. Az első negyedévben ugyanis rémisztően visszavetette a gazdasági aktivitást a nem vártan kemény tél: rengeteg üzleti beruházás elmaradt, a termelést és a szállításokat pedig sok helyen akadályozta az időjárás. Ugyanakkor az ilyen tényezőket csak egyszeri sokknak érdemes...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés