Előfizetői tartalom

Fordulat előtt a lakáspiac?

Kovalszky Zsolt
Bár a válság kitörése előtt hazánkban nem alakult ki - a számos európai országban is megfigyelt - ingatlanpiaci buborék, 2008 óta egészen az elmúlt évig meredeken csökkenő trendet mutattak a hazai lakáspiaci adatok. A mintegy öt évig tartó csökkenést követően az elmúlt negyedévek adatai egy fokozatosan kirajzolódó élénkülésre utalnak. A lakáspiaci feltételek javulásában az erősödő keresleti kondíciók mellett több csatornán keresztül a jegybank két évig tartó kamatcsökkentési ciklusa is meghatározó szerepet játszhatott. Kovalszky Zsoltnak, a Magyar Nemzeti Bank szakértőjének alábbi írása azt célozza, hogy röviden áttekintse, mely tényezők befolyásolhatják az aktuális lakáspiaci trendeket és ezek alapján mire számíthatunk a közeljövőben.

Bár a válságot megelőző években hazánkban nem volt jellemző a lakásárak évekig tartó gyors ütemű növekedése, a válság kitörését követően Európa számos ingatlanpiaci-buborék által érintett országához hasonlóan, az ingatlanpiacot jellemző mutatók jelentősen és trendszerűen romlottak. A romló tendencia mind az árazásban, mind a mennyiségi és hitelfelvételi mutatókban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés