Előfizetői tartalom

Lefullad a térség gazdasága az adósságválság miatt

Portfolio
"Bizonyos tekintetben jobb, bizonyos tekintetben rosszabb" a közép-kelet-európai országok helyzete a jelenlegi, újabb súlyos piaci stresszhelyzetben, mint a Lehman Brothers amerikai nagybank összeomlása utáni válságidőszakban volt, de mindenképpen fennáll térségi gazdasági növekedés lefulladásának kockázata - állapította meg az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) hétfőn Londonban kiadott értékelésében. Pozitívum a térség külső fizetési pozíciójában végbement jelentős kiigazítás, a bankrendszerek feltőkésítése és, hogy jelenleg nincsenek "kipukkadásra váró" árfolyambuborékok. A szoros EU-integráció miatt, illetve mivel a belső kereslet és a hitelkiáramlás még mindig gyenge, az EBRD-országcsoport kilábalási folyamata is "nagyon ingatag" - írja az MTI. Ezeknek az országoknak a növekedése máris gyengült a legutóbbi fejlemények miatt, és valószínűleg le is fullad, hacsak nem sikerül elejét venni az európai és az amerikai gazdaság további lassulásának.

Az átalakuló országcsoport finanszírozására két évtizede létrehozott londoni bank szerint "nehéz határozott képet alkotni arról", hogy a térség most kevésbé, vagy még inkább sebezhető, mint a Lehman-válság idején. A bank szerint az bizonyos, hogy a súlyos piaci stressz, a fejlett gazdaságok "vérszegény" második negyedévi növekedése és a mélyülő euróövezeti...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés