Előfizetői tartalom

Ma szavaznak a skótok - Jöhet a földindulás?

Portfolio
Ma tartanak népszavazást arról, hogy Skócia független állam legyen-e vagy sem. A szavazás tétje nem kicsi: Nagy-Britannia területének harmadát, lakosainak 8 százalékát "veszítheti el" Skócia elszakadásával, az északi-tengeri olajkitermelés 90 százaléka kerülne skót felügyelet alá. A független Skócia azonban a mesés olajvagyon ellenére sem lenne maga a paradicsom: az ország a várakozások szerint alacsony gazdasági növekedéssel és magas államháztartási hiánnyal szembesülne, ráadásul az sem biztos, hogy az elszakadás után az angol fontot törvényes fizetőeszközükként használhatják-e, vagy hogy számíthatnak-e a Bank of Englandre, mint a bankrendszer végső hitelezőjére. Sok múlik tehát azon, az igenek vagy a nemek kerülnek fölénybe. A legfrissebb mérések alapján szoros lehet a vége.

A 4,3 millió 16 év feletti skót állampolgár csütörtökön reggel 7 órától este 10 óráig adhatja le a voksát a kijelölt szavazókörben. A szavazatok összeszámlálása az urnazárást követően azonnal megkezdődik, előzetes adatok pénteken fél 7 és fél 8 között, végleges eredmény délután 1 órakor várható - közép-európai idő szerint. Szoros lesz, de inkább maradnának...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés