Előfizetői tartalom

Magyarország a kiváltságosok között, miközben a világ háborúktól szenved

A közel-keleti konfliktusok, a menekültválság és az egyre több halálos áldozatot követelő terrortámadások következtében a világ 2016-ban kevésbé volt békés, mint 2015-ben. A globális békeindex értéke már 2008 óta látványosan csökken, de Magyarország előkelő helyen szerepel a ranglistán: a béke mértéke hazánkban ez alapján magasabb, mint például Németországban vagy Hollandiában. Bár Európa egyáltalán nem mentes a konfliktusoktól, a helyzet közel sem olyan súlyos, mint a világ legerőszakosabb régióiban, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. Szíriában például a pusztító hatású polgárháború évtizedekkel visszavetette az ország gazdasági fejlődését. Becslések szerint világgazdasági szinten az erőszak 13 600 milliárd dollár veszteséget jelent, ami a globális (vásárlóerő-paritáson számolt) GDP 13,3%-a. Hogyan mérjük a konfliktusok gazdasági hatásait, és mit mondanak ezek a mérések a világról, amiben élünk?

Az ausztrál székhelyű Insitute for Economics and Peace (IEP) gazdaság- és békekutató intézet a társadalmi és közbiztonság mértéke, a bel- és külföldi konfliktusok jellege és a katonai felkészültség alapján 2008 óta minden évben rangsorolja a világ 163 országát. A GPI-mutató alapján nyolc év alatt közel háromszorosára nőtt a terrorizmus áldozatainak száma, ötszörösére...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés