Magyarország az a hely, ahol a gyereked is ugyanazt fogja csinálni, mint te

2017. április 20. 11:59    
nyomtatás
 
A magyar társadalomban kirívóan alacsony a mobilitás, egyes mérőszámok szerint a legalacsonyabb az egész Európai Unióban. A statikus társadalomszerkezet azt jelenti, hogy kicsi az esély a felemelkedésre, vagy hogy a gyermekek a szüleikhez képest eltérő társadalmi státuszba kerüljenek.Általánosságban egy átalakuló (modernizálódó) társadalomban a felfelé történő mobilitásnak kell uralkodó jelenségnek lennie, a lefelé történő mobilitás és az immobilitás jelenségének pedig idővel csökkennie kell. Minél inkább érdemeken alapuló társadalom alakul ki, annál kevéssé stabilak az egyének társadalmi státuszai, és (ami talán még fontosabb) annál kevésbé öröklődnek tovább. Mégpedig azért, mert a gyermekek adottságai és a képességei valamennyire függetlenek a család eredeti társadalmi státuszától. Így aztán például nagyobb esély van, hogy a farmer fia nem farmer lesz, az ügyvédé nem ügyvéd, az orvosé nem orvos, stb.

Az ilyen mobilitási vizsgálatok időigényesek, ezért nagyon friss adataink nincsenek. A Eurofund most megjelent kiadványa, a "Társadalmi mobilitás az EU-ban" főleg a 2002 és 2010 közötti változásokból kiindulva elemzi a társadalmi mobilitást. A mobilitás egyik kifejező mérőszáma az úgynevezett disszimilaritási index, ami azt mutatja meg, hogy a kiinduló állapothoz képest menyiben különbözik a végállapot társadalmi-gazdasági pozíciója. Minél nagyobb az eltérés (minél több változást találunk a társadalmi státuszokban), annál magasabb értéket vesz fel az index.

A magyar helyzet ez alapján nem túl fényes. Egészen pontosan a magyar társadalom a férfiak és a nők tekintetében is a legkisebb értéket szolgáltatta, vagyis az EU-n belül a magyar társadalomban a legkevésbé gyakori a státusz változása.

Magyarország az a hely, ahol a gyereked is ugyanazt fogja csinálni, mint te
Klikk a képre!


A generációk közötti mobilitást mutatja az alábbi ábra, ahol szintén Magyarország az utolsó. Elsősorban azért, mert a fiúk társadalmi státuszában alig tapasztalható változás a szülőkhöz képest. A lányoknál valamivel jobb a helyzet, de ott is jóval az uniós átlag alatti a mobilitás.

Magyarország az a hely, ahol a gyereked is ugyanazt fogja csinálni, mint te
Klikk a képre!


Kifejezetten ezzel a módszertannal dolgozó frissebb kutatást Magyarországon nem találtunk, de a Tárki évente megjelenő Társadalmi riportjai és különböző tematikus kutatásai rendre foglalkoznak társadalmi mobilitás bizonyos kérdéseivel. Ezekben már a 2000-es évek előtt kicsivel jelezték, hogy a rendszerváltozáskor tapasztalt nagy társadalmi mobilitás mérséklődőben van. A legutóbbi Társadalmi riportban a középosztályra és a vagyoneloszlásra vonatkozóan találhatunk kapcsolódó kutatásokat. Ezek arra utalnak, hogy a társadalmi mobilitásban nem tapasztalható nagy változások. A kutatók értékelése szerint
  • az egymást követő kormányzatoknak nem sikerült érdemben megoldaniuk azt a feladatot, hogy a "járadékosok országából" egy erős középosztállyal rendelkező társadalmat hozzanak létre; illetve
  • a nemzetközi összehasonlításban is magas arányú deprivált és vagyontalan réteg, illetve a kis létszámú felső középréteg - és az ezen belül is csekély arányú vagyonos réteg - jelenti a magyar társadalomszerkezet alapvető torzulását.


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium