Előfizetői tartalom

Máris elérhette az infláció az MNB 3%-os célját

Portfolio
Akár már márciusban véget érhetett a tavaly július óta folyamatosan emelkedő inflációs trend, holnap ugyanis a februárival közel megegyező, 2,9-3%-os áremelkedési ütemről számolhat be a Központi Statisztikai Hivatal - vélik a Portfolio által megkérdezett elemzők. Még ha csak minimális gyorsulás is lesz az inflációban, az azt jelentené, hogy a pénzromlás üteme gyakorlatilag elérte az MNB 3%-os inflációs célját. A jegybanknak azonban rövid távon nem kell aggódnia, hiszen a következő hónapokban enyhén csökkenhet, majd újra felfelé veheti az irányt az árindex. A nagy kérdés, hogy az emelkedő bérek keresleti és költség oldalon mekkora nyomást helyeznek az árakra.

Februárban 2,9%-ra, négyéves csúcsra emelkedett az inflációs ütem Magyarországon, miután az éves mutató tavaly július óta immár nyolcadik egymást követő hónapban gyorsult. Bár a maginflációs index is emelkedni tudott, 1,8%-os értéke arra utal, hogy az elmúlt hónapokban tapasztalt drágulást elsősorban az üzemanyag- és energiaárak bázishatása okozta.A Portfolio által...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés