Még Superwoman sem segített a Brexit-tárgyalásokon

2017. október 13. 08:38    
nyomtatás
 
Zsákutcába jutottak a pénzügyi elszámolás kérdésében a Brexit-tárgyalások Michel Barnier szerint. Az EU főtárgyalója éppen ezért nem látja elérkezettnek az időt a folyamat jövőről szóló, második szakaszba léptetésére és nem is fog ilyen javaslatot tenni a jövő héten Brüsszelben összeülő tagállami vezetőknek - írja a Bruxinfo.


Nem körvonalazódik még az érdemi kérdésekben a brit kilépésről szóló alku és az eddig elért korlátozott eredmények az EU főtárgyalója szerint nem elégségesek ahhoz, hogy a folyamatban való továbblépést javasolja az EU27-ek jövő héten összeülő állam- és kormányfőinek.

Úgy lépnek tovább, hogy nem lépnek tovább?


Brit tárgyalópartnere, David Davis ezzel szemben a Brexit-tárgyalások csütörtökön véget ért ötödik fordulóját követően reményének adott hangot, hogy a tagállamok vezetői zöld jelzést adnak majd Michel Barniernek a továbblépésre. Ez azonban a Bruxinfo értesülése szerint nem a jövőbeli viszonyról szóló tárgyalások megkezdésére vonatkozik, hanem inkább arra, a kilépés után nagyjából két évet felölelő átmeneti időszakra, ami alatt Nagy-Britannia már nem EU-tagként kvázi tagország (illetve norvég mintára) továbbra is az egységes belső piac és a vámunió része maradna.

Források szerint az állam- és kormányfők, vagy szerencsés esetben néhány nappal előbb a miniszterek arról döntenek majd jövő heti találkozójukon, hogy az átmeneti időszakról is megkezdődhessenek a megbeszélések, és ne csak - ami a jelenlegi helyzet - a rendezett kilépés három kulcskérdéséről: az uniós, illetve a brit polgárok jogairól, a pénzügyi elszámolásról (a számláról) és az ír-északír határon történő személyi és áruforgalom ügyében.

Michel Barnier, akárcsak a tagállamok többsége nem ellenzi a tárgyalások kiterjesztését az átmeneti időszakra, amennyiben annak nem lenne köze a jövőbeni kapcsolatokhoz (azaz nem jelentené a második szakaszt a tárgyalásokon).

Németország és Franciaország azonban eddig ellenezte, hogy egyáltalán ilyen gesztust is tegyenek a briteknek.


A pénzen is megy a vita


Arról - ahogy azt Barnier is nyilvánvalóvá tette - azonban egyelőre szó sincs, hogy továbblépjenek a folyamatban, miután még a válási alapalku sem akar igazán körvonalazódni. Az EU főtárgyalója a David Davis-szel közösen tartott sajtótájékoztatón nem is rejtette véka alá frusztrációját. Egyenesen nyugtalanítónak nevezte azt, hogy - miként fogalmazott -

a pénzügyi elszámolásról folyó tárgyalások "zsákutcába jutottak".


Ennek okát abban jelölte meg, hogy a brit delegáció semmilyen konkrétummal nem támasztotta alá egyelőre Theresa May néhány héttel ezelőtti firenzei beszédében elhangzottakat, amelyeket a nyitás jeleként értékeltek az uniós oldalon. May akkor kijelentette, hogy Nagy-Britannia eleget fog tenni uniós tagként vállalt pénzügyi kötelezettségeinek és a Brexit miatt egyetlen tagállam sem kaphat kevesebb pénzt vagy nem kell majd többet befizetnie.

A dolog szépséghibája, hogy a britek csak 2020-ig állnák a cechet, de például nem nyúlnának a zsebükbe a formailag nem uniós jogszabályon alapuló EU-török migrációs megállapodás finanszírozása érdekében.

Nevük mellőzését kérő források szerint az ír-északír határ átjárhatóságának ügyében is lényegében a sötétben tapogatóznak a felek, aminek a fő oka az, hogy a kemény Brexit (kilépés a belső piacról és a vámunióból egyaránt) úgyszólván megoldhatatlan helyzet elé állít mindenkit. Az EU és az írek a britektől várják a megoldást, ám London egyelőre adós maradt ezzel. Így egyelőre csak a határkérdés alapelveit sikerült közösen rögzíteniük.

A Nagy-Britanniában tartózkodó uniós polgárok jogainak kérdésében már ígéretesebben alakulnak a tárgyalások, de még nem tartanak ott, hogy megállapodásról lehessen beszélni. Michel Barnier fel is sorolt néhány olyan területet, ahol úgy ítéli meg, hogy nincsenek kellően biztosítva az EU-polgárok jogai. Ezzel összefüggésben fontosnak nevezte azt, hogy a szigetországban letelepedett európaiak 10-15 évvel a Brexit után is magukhoz vehessék szüleiket, vagy azok, akik korábban hosszú éveken át az Egyesült Királyságban éltek és dolgoztak, de közben máshova költöztek, bármikor visszatérhessenek.

A Brexit után hatályba lépő brit személyi regisztrációs rendszer mibenlétéről is egyeztetések folynak, bár David Davis áramvonalas, rugalmas, alacsony költségű procedúrát helyezett kilátásba.

Barnier némileg optimistább hangot megütve meggyőződésének adott hangot, hogy az év végéig hátralevő két hónapban sikerül majd közös nevezőre jutni és akkor a decemberi EU-csúcs előtt javasolhatná a tárgyalások új szakaszba léptetését.

Kérdésre válaszolva a brit államtitkár azt mondta, hogy a londoni kormány, minden eshetőségre, így a tárgyalások kudarcára is felkészül. Barnier erre lakonikusan azzal válaszolt, hogy

no deal would be a very wrong deal,


vagyis ha nincs megállapodás, akkor az nagyon rossz kimenetel lesz.

A tárgyalás utáni sajtótájékoztató üde színfoltja volt egy Superwoman-nek öltözött ifjú angol hölgy, aki jelenlétével kívánt demonstrálni a Brexit ellen, de a szigorú biztonságiak még a két főtárgyaló pulpitusra lépése előtt eltávolították.

Még Superwoman sem segített a Brexit-tárgyalásokon
Klikk a képre!


Forrás: EMMANUEL DUNAND / AFPElőző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium